ГоловнаСвіт

Президент Єгипту призначив новим прем'єром міністра водних ресурсів

Вибір президента став несподіванкою для єгипетських політиків.

Президент Єгипту призначив новим прем'єром міністра водних ресурсів
Мухаммед Мурси

Новий ісламістський президент Єгипту Мухаммед Мурсі попросив міністра водних ресурсів та іригації Хішама Канділа сформувати новий уряд, повідомляють державні ЗМІ.

Раніше Канділ був співробітником міністерства, але, після повалення президента Хосні Мубарака, в липні минулого року його було призначено міністром.

Прес-секретар Мурсі описав Канділа як "незалежного патріота", який не перебував у партії ні до, ні після народного повстання проти Мубарака. Проте борода Канділа породила чутки, що він симпатизує ісламістам. Він заперечує зв'язки з будь-якими ісламістськими угрупованнями, але в інтерв'ю "Аль-Джазіра" минулого року сказав, що відпустив бороду з почуття релігійного боргу.

Канділ не фігурував у довгому списку потенційних кандидатів у прем'єри, що розповсюджувався єгипетськими ЗМІ протягом трьох тижнів після вступу Мурсі на посаду.

Єгипту - найбільш густонаселеній країні арабського світу - загрожує фінансова криза, якщо він не зможе забезпечити термінову допомогу від іноземних донорів і заманити назад іноземних інвесторів, які втекли з країни після політичного перевороту минулого року.

Мурсі має зустрітися з Канділом, який нещодавно супроводжував Мурсі на саміті Африканського союзу в Аддіс-Абебі, пізніше у вівторок.

Нагадаємо, Єгипетський парламент було розпущено військовою радою 16 червня на підставі відповідного рішення Верховного конституційного суду від 14 червня. Але Мурсі, що вступив на посаду президента 30 червня, 8 липня видав указ, який скасував постанову суду. Однак 12 липня президент Єгипту Мохаммед Мурсі погодився підкоритися рішенню Верховного конституційного суду країни, який скасував його указ про скликання парламенту. Пояснюючи свою позицію, Мурсі підкреслив, що Єгипет є правовою державою і пообіцяв, що для вирішення ситуації, що склалася, він проведе переговори з різними політичними силами і Верховною військовою радою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram