ГоловнаПолітика

Джерело в АП: Литвин знав про сценарій голосування за закон про мови

У Президента пропонують спікеру проспатися і повернутися до роботи.

Джерело в АП: Литвин знав про сценарій голосування за закон про мови

В Адміністрації Президента повідомили, що спікер Володимир Литвин знав про сценарій голосування за закон про мови.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на своє джерело у відомстві.

"Литвин, звісно ж, знав про сценарій голосування у вівторок, і те, що він робить сьогодні (4 липня), для нас не зрозуміло. Він хоче піти? Та будь ласка, нехай іде! Але ми не будемо проти, якщо він переспить із цією думкою і завтра повернеться до роботи", - сказав один зі співрозмовників видання.

Газета також повідомляє, що заява Володимира Литвина про відставку стала несподіванкою для фракції Народної партії.

"Володимир Михайлович не зустрічався з фракцією ні до, ні після заяви. Він зустрівся з Президентом, тому, думаю, відставки не буде", - розповів виданню один із народних депутатів від НП.

У схожому ключі відставку спікера коментували і представники Партії регіонів.

"Я не думаю, що емоції повинні переростати в якісь конкретні дії. Емоції залишаються емоціями, а відповідальність - відповідальністю. І кожен серйозний політик повинен вирішувати, як чинити - емоційно чи раціонально. Думаю, має перемагати раціо", - заявив голова фракції ПР Олександр Єфремов. Він також зазначив, що "буде переконувати Володимира Михайловича (Литвина) не робити поспішних кроків".

"Ну, людина погарячкувала, сьогодні ми не будемо вдаватися до жодних дій, сподіваємося, він передумає", - сказав виданню автор висловлювання про "кошенят", перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Окрім того, видання повідомляє, що оскільки в парламентської більшості немає впевненості, підпише закон про мови Володимир Литвин чи ні, в Раді розгорілася дискусія про те, чи може закон набути чинності за підписом першого віце-спікера Адама Мартинюка.

В опозиції запевняють, що це неможливо - в регламенті є норма про те, що закон повинен підписувати винятково голова ВР. Представники влади, зі свого боку, посилаються на положення регламенту, згідно з яким за відсутності спікера його обов'язки виконує його перший заступник.

"Ми зараз вивчаємо це питання і, радше за все, буде ухвалено рішення, що перший віце-спікер може підписувати закон. Це випливає з принципу безперервності влади", - пояснив газеті заступник голови регламентного комітету ВР Валерій Камчатний, додавши, що за необхідності комітет затвердить і оприлюднить спеціальне роз'яснення з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram