ГоловнаПолітика

Європейці шоковані охороною українських політиків

Про безпеку екс-б'ютівця Рибакова дбають на вертольоті.

Європейці шоковані охороною українських політиків
Архивное фото. Показательное выступление охранной службы Президента
Фото: Макс Левин

Українські політики оточують себе натовпами охоронців, і цим шокують співвітчизників і європейців.

Депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль на питання, скільки в нього охоронців, здивувався: "Ну що ви, яка охорона? Ніхто у Європі не ходить з охороною - ні приватною, ні державною?"

Тон задає Президент, якого охороняють кращі офіцери Управління Держохорони - спецструктури, яка відповідає за безпеку вищих чиновників. Тільки видима частина його охорони налічує більш ніж десяток осіб, а загалом їхня кількість може бути більшою в кілька разів.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко більш ніж 10 років не розлучається з охоронцями, яких привіз із рідного Дніпропетровська. А Андрій Клюєв, колишній перший віце-прем'єр, а зараз секретар РНБО, крім співробітників Держохорони, довіряє своє життя чотирьом приватним бодігардам. За словами джерел, вони супроводжують Клюєва навіть у стінах Кабміну та РНБО.

Про свою безпеку дбає і лідер Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Політика оберігають щонайменше три приватні охоронці, які пересуваються у двох люксових позашляховиках Range Rover. У прес-службі запевнили, що це - не примха, а "раціональні заходи безпеки життя лідера опозиції".

Щодо депутатів, то, наприклад, на одне із засідань Ради нардепа і екс-прем'єра Анатолія Кінаха привезли в шикарному Volkswagen Phaeton, який супроводжували два позашляховики з парою охоронців у кожному.

За словами регіонала Василя Горбаля (сам має водія-бодігарда, який працює з ним більш ніж десять років), найобережнішими парламентаріями можна вважати нардепа від ПР Максима Луцького, а також лідера фракції "Реформи заради майбутнього", екс-б'ютівця Ігоря Рибакова. В останнього в штаті, за даними видання, більш ніж десяток охоронців. У їхньому розпорядженні - два мікроавтобуси Volkswagen Transporter і приватний вертоліт. За словами Горбаля, приватні бодігарди отримують 12-20 тис. грн. на місяць.

За словами генерал-майора СБУ, начальника УДО за часів Кучми Сергія Кислова, охорона депутатів - радше демонстративний атрибут статусу. "У кожного депутата, який поважає себе, повинен бути дорогий автомобіль, дружина, коханка й охоронець, як шафа", - зазначив Кислов.

Зауважимо, за законом, держохорона повинна бути у вищої влади - голови держави, спікера, прем'єра і кількох інших членів Кабміну, а також окремих представників судової влади. Зате майже вся верхівка уряду користується послугами охоронців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram