ГоловнаСуспільствоОсвіта

Табачник розповів про особливості набору студентів

Міністр озвучив терміни вступної кампанії, а також пояснив ідею нарахування балів за підготовчі курси.

Табачник розповів про особливості набору студентів
Фото: www.investgazeta.net

Міністр освіти Дмитро Табачник повідомив, що документи абітурієнтів для вступу у ВНЗ прийматимуть цього року з 2 по 31 липня.

"Прийом документів триватиме з 2 по 31 липня. Ті особи, які закінчили середній навчальний заклад до запровадження тестування (2007 року і раніше), мають право складати вступні іспити. Тому термін подачі документів для них скорочено до 20 липня, щоб із 20 по 31 липня ВНЗ могли організувати для них вступні іспити", - розповів міністр під час прямої лінії в газеті "Известия в Украине" (відповіді опубліковано в номері видання за середу).

Він також пояснив, що для абітурієнтів, спеціальність котрих передбачає творчі конкурси (журналісти, артисти, режисери), повинні подати документи з 2 по 17 липня, а протягом подальших двох тижнів відбудуться творчі конкурси.

"Міносвіти дозволило творчі конкурси проводити з 10 липня, у міру надходження заявок, щоб не створювати штовханини і щоб була перерва між творчими конкурсами", - зазначив Табачник.

Міністр також повідомив про те, що, згідно з умовами прийому, встановлено три етапи оприлюднення рейтингових списків і зарахування студентів.

"Перший рейтинговий список із зазначенням осіб, рекомендованих для зарахування до ВНЗ на бюджетну форму навчання, публікується 1 серпня щонайпізніше 12:00. Це перша хвиля. 5 серпня о 12.00 рейтингові списки повинні оновитися. Це друга хвиля. Із цих списків будуть викреслені особи, які не подали з 1 по 4 серпня оригінали документів до ВНЗ. У підсумку їхні місця займуть абітурієнти, які перебували нижче у списку. 8 серпня о 12:00 усі ВНЗ України мають утретє оприлюднити рейтингові списки. Це третя хвиля. Зі списків уже викреслять абітурієнтів, які не подали оригіналів своїх документів протягом 5, 6 і 7 серпня", - розповів Табачник.

Відповідаючи на питання про те, чи будуть враховувати бали за підготовчі курси, він пояснив: "Я для початку розповім, чому виникла ідея нараховувати бали за успішне закінчення підготовчих курсів при ВНЗ. 2010 року ми помітили, що різко впав попит на інженерні та наукові професії. Незважаючи на жорстку критику, вирішили піти назустріч тим, хто буде вибирати професії, пов'язані з інженерними та технічними спеціальностями. Якщо вони прослухали не менш ніж 150 годин на курсах, за рішенням вченої ради, отримають додаткові 2-20 балів. Наголошую, це стосується тільки інженерних і технічних спеціальностей".

Табачник також акцентував, що технічні університети настільки зацікавлені в набиранні абітурієнтів на інженерні, технічні, хімічні та металургійні спеціальності, що, як правило, практично всім ставлять від 18 до 20 балів.

"Якщо ж абітурієнт закінчив курси з однієї дисципліни, а вступає на зовсім іншу спеціальність, йому цих балів при вступі нараховувати не будуть", - додав голова Міносвіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram