ГоловнаБлогиБлог Надії Парфан

Шкіль, не лізь в труси!

Не знаю, як хто, а я дуже не люблю, коли мені без дозволу лізуть в труси. Тим більше, коли це робить незнайомий чоловік, та ще й з посвідченням народного депутата. Колеги-журналістки вже не раз розказували про мачістські витівки БЮТівця Андрія Шкіля. Мабуть, численні невдачі спонукали поборника фалічної гордості запхати свої вуса в гінекологічне крісло - всупереч експертним висновкам медиків та коментарів самої віце-прем’єр міністра, Міністра охорони здоров’я.

Фото: (с) Art Management

Завтра, 23 травня Комітет ВРУ з питань правової політики буде розглядати сексистський законопроект №10170 про заборону штучного переривання вагітності, автором якого є, нагадаю, бездітний Андрій Шкіль. Мало того, що цей законопроект грубо порушує Конституцію України, в якій заборонене втручання в особисте і сімейне життя (Стаття 32). Сам текст написаний без жодного статистичного чи наукового обґрунтування. Його реальною метою є передвиборчий популізм і відвертання уваги від нагальних економічних і соціальних проблем. Адже давно відомо, що єдиний спосіб знизити кількість абортів - це сексуальна освіта та доступна контрацепція. А славнозвісну «демографічну кризу» можна подолати лише підвищенням рівня життя населення.

Сьогодні в Україні допомога непрацюючим матерям дітей до 3-х років становить 130 грн на місяць, відпустка по догляду за дитиною відповідно до Трудового кодексу не враховується у робочий стаж жінки, жінку з маленькою дитиною не хочуть брати на роботу через можливі лікарняні, дитячі садки переповнені, середній хабар за прийняття до державного дитсадка становить 1500-2000 грн. Після одноразової виплати 9 тис. грн. при народженні першої дитини, батьки отримують по 800 грн на місяць на дитину. Відсутність інфраструктури для людей з дітьми, відсутність можливості придбати житло, відсутність стабільної роботи – ці факти є справжніми причинами, що змушують людей відмовлятися від батьківства. Саме ці сфери потребують уваги депутатів, що прагнуть покращити демографічну ситуацію в Україні.

Натомість Шкіль розповідає, що «реалізація закону не потребуватиме фінансування з Державного бюджету України і додаткових матеріальних та інших витрат». Звідки мають взятися додаткові 156 000 (кількість абортів за 2011) місць на рік у дитсадках, 20 280 000 грн (130 грн х 156 000) на місяць для виплат непрацюючим матерям, 4 497 480 000 грн (28 830 грн. х 156 000) на допомогу при народженні першої дитини (сума зростає вдвічі і втричі при другій і третій дитині відповідно)?

5 аргументів проти заборони абортів:

1. Заборона абортів порушує репродуктивні права жінок

2. Заборона абортів призводить до зростання жіночої смертності. За оцінками Всесвітньої організації здоров’я щороку від нелегальних абортів у країнах, де існує заборона, гине близько 50 000 жінок.

3. Заборона абортів не призводить до зростання народжуваності

4. Заборона абортів спонукає до народження небажаних дітей

5. Заборона абортів сприяє створенню підпільних корупційних схем, які збільшують ризик для здоров’я та ціну абортів.

Рівень абортів у Африці (29 на 1000 жінок дітородного віку) та Латинської Америки (32 на 1000), де у більшості країн штучне переривання вагітності суворо заборонено, у три рази перевищує рівень абортів у Західній Європі (12 на 1000), де аборти, як правило, дозволені за бажанням жінки.

Надія Парфан Надія Парфан , Культуролог, перекладачка, аспірантка Києво-Могилянської Академії, активістка Феміністичної Офензиви
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram