ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 18 мая

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: znaikak.ru

Як взяти пільговий молодіжний кредит під не високі відсотки на купівлю квартири, запитує пані Ніна.

Шановна пані Ніно!

Пільгове кредитування молодіжного будівництва здійснюється на підставі «Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла», та відповідно до статті 10 ЗУ «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні».

Відповідно до пункту 3 «Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 29.05.01 р. № 584 (зі змінами, які затверджені постановою КМУ від 28 липня 2004 р. № 988) право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни, які визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, а саме:

• сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;

• неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину);

• одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Кредит надається молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам лише один раз. Право на отримання кредиту вважається використаним з моменту отримання позичальником свідоцтва про право власності на збудоване (реконструйоване) житло.

Погашення кредиту та відшкодування витрат на його обслуговування має такий порядок:

• позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3 % річних від суми зобов’язань за кредитом;

• позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;

• позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 % суми зобов’язань за кредитом;

• позичальникові, який має трьох і більше дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 50 % суми зобов’язань за кредитом.

Пільги за користування кредитом надаються позичальнику з дати подання необхідних документів. За прострочені платежі з позичальника стягується пеня у розмірі, встановленому кредитною угодою. Наданий позичальнику кредит може бути погашений достроково.

Умови набуття права власності на збудоване (реконструйоване) за рахунок кредиту житло визначаються кредитною угодою.

Відповідно до кредитної угоди позичальникові в установленому порядку видається свідоцтво про право власності на збудоване житло. Фінансування витрат, пов’язаних з оформленням цих документів, здійснюється за рахунок позичальника.

Якщо позичальник відмовляється від наданого кредиту на будь-якому етапі дії кредитної угоди, ця угода розривається у порядку, визначеному цією угодою. При цьому позичальникові згідно з умовами кредитної угоди повертаються перший внесок та кошти, сплачені ним у рахунок погашення кредиту, крім сплачених відсотків за користування кредитом, коштів на страхування та пені.

Прийом заяв від громадян на включення в список бажаючих отримати молодіжний кредит у відділі по обліку та розподілу житлової площі за адресою: м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 22-Б (понеділок - з 9.00 до 13.00, вівторок – з 15.00 до 18.00).

За яких умов моїй дружині Олені (1989 р.н.) можна присвоїти статус дитини, позбавленої батьківського піклування, так як вона в 1994 році була відправлена в дім «малютки», а потім в інтернат для дітей сиріт і тих, які позбавлені батьківського піклування, - запитує пан Олег.

Фото: arzvesti.ru

Шановний пан Олеже!

Відповідно до ст. 11 ЗУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Органи опіки та піклування забезпечують вирішення питань щодо встановлення статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Для надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, служба у справах дітей за місцем походження дитини протягом двох місяців повинна зібрати необхідні документи (свідоцтво про народження дитини та документи, що засвідчують обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування).

Статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надається дітям:

1) батьки яких позбавлені батьківських прав, що підтверджується рішенням суду;

2) які відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав,що підтверджується рішенням суду;

3) батьки яких визнані безвісно відсутніми, що підтверджується рішенням суду;

4) батьки яких оголошені судом померлими, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим органами реєстрації актів цивільного стану;

5) батьки яких визнані недієздатними, що підтверджується рішенням суду;

6) батьки яких відбувають покарання в місцях позбавлення волі,що підтверджується вироком суду;

7) батьки яких перебувають під вартою на час слідства, що підтверджується постановою суду;

8) батьки яких знаходяться у розшуку органами внутрішніх справ, пов’язаному з ухиленням від сплати аліментів та відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, що підтверджується ухвалою суду або довідкою органів внутрішніх справ про розшук батьків та відсутність відомостей про їх місцезнаходження;

9) у зв’язку з тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, що підтверджується висновком медико-соціальної експертної комісії про наявність у батька,матері хвороби,що перешкоджає виконанню ними батьківських обов’язків,виданим у порядку,встановленому МОЗ;

10) підкинутим, батьки яких невідомі,покинутим в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яких відмовилися забрати з цих закладів батьки,інші родичі,про що складено акт за формою,затвердженою МОЗ і МВС.

Оксана Іванівна хоче дізнатись, як саме після смерті чоловіка вона може успадкувати його квартиру, на частку якої по закону (заповіту немає) претендує син покійного під першого шлюбу.

Фото: azbuka-perevoda.ru

Шановна Оксано Іванівно!

Якщо повноправним власником квартири був ваш чоловік (не залежно від того, хто там був прописаний / зареєстрований) і не було складено заповіту, то спадкування буде здійснюватись за законом, відповідно до норм ЦКУ, тобто почергово. Так, за ст..1261 (Перша черга спадкоємців за законом)

1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Майно розподіляється в рівних частках (ст. 1267 ЦКУ).

Умови та розмір виплати за другу частку майна здійснюється за домовленістю сторін, але в будь-якому випадку необхідно проведення експертної оцінки і податок буде стягуватися з суми експертної оцінки.

Пан Олександр запитує, яким чином він може приватизувати земельну ділянку під домом, якщо є ще й інший співвласник цього дому (не родич). Кожен з них має свій вхід до будинку і двір. Інший співвласник відмовляється приймати участь в приватизації ділянки. Чи можна провести приватизацію земельної ділянки без другого співвласника, щоб потім мати можливість продати, подарити або ж обміняти свою ділянку, - запитує пан Олександр.

Шановний пане Олександре!

Для продажу частини будинку необхідно мати свідоцтво про право на власність частини будинку і частини земельної ділянки, що знаходиться під будинком і прилеглої до будинку. Якщо цього немає, то потрібно оформити в БТІ довідку з технічного паспорта, потім для оформлення ділянки звернутися до землевпорядної організації і виробити технічні документи та отримати кадастровий номер. Згодом отримати документ про право власності на частину будинку та земельну ділянку.

Далі візьміть нотаріальний дозвіл від всіх співвласників на продаж частини будинку. Випишіть всіх зі своєї частини будинку і візьміть довідку про те, що всі виписані. Першочергове право на купівлю частини будинку мають співвласники, тому вони повинні надати нотаріально завірену відмову від покупки або ж купити частку. Якщо вони не хочуть робити ні того ні іншого, то через місяць ви можете продати свою частину будинку за замовчуванням співвласників. Для цього з покупцями оформите у нотаріуса договір купівлі - продажу і акт прийому – передачі, і покупці можуть реєструвати свої права власності.

Порядок приватизації наступний.

Якщо кожний із господарів є одноосібним власником своєї частини будинку як окремої інвентарної одиниці (тобто право власності підтверджується окремим правовстановлюючим документом, його частина будинку зареєстрована в БТІ як окреме домоволодіння і має свій техпаспорт), то приватизація земельної ділянки здійснюється таким власником одноосібно в порядку, передбаченому ст. 123 ЗК України. Власник домоволодіння звертається до сільської ради із заявою про надання дозволу на розробку проекту землевідведення. Після отримання відповідного дозволу спеціалізованою організацією розробляється, а уповноваженими органами виконавчої влади узгоджується проект землевідведення, який затверджується рішенням сесії сільради. На підставі рішення сільської ради управлінням земельних ресурсів громадянину видається державний акт про право власності на землю.

Якщо ж будинок належить двом господарям на праві спільної сумісної або часткової власності (техпаспорт один, правовстановлюючий документ один, але в них перераховані всі власники, можливо, із зазначенням ідеальних часток кожного з них), то приватизація земельної ділянки може бути здійснена лише за згодою всіх співвласників. У разі відсутності згоди ви можете поділити будинок в судовому порядку або шляхом укладення між власниками угоди про розподіл спільного майна, посвідченого нотаріально. Після такого поділу кожний з власників може подавати заяву на приватизацію земельної ділянки самостійно.

Руслан Олександрович після розлучення не може дійти згоди зі своєю колишньою дружиною стосовно опіки, та виховання їхнього спільного сина. Просить допомогти йому порадою.

Шановний Руслане Олександровичу!

Якщо дійсно не має згоди між вами та колишньою дружиною, то ці питання можна вирішити в судовому порядку. І щодо кількості зустрічей і щодо виїзду за кордон. Так в разі незгоди одного з батьків на виїзд за кордон їх неповнолітньої дитини, відповідний дозвіл можна отримати звернувшись до суду (це передбачено ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», в якій зазначено, що за відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду). Щодо обґрунтування у суді ваших вимог це можуть бути наприклад свідчення тренера та представників органу опіки та піклування, підтвердження того, що ви зможете сплатити всі витрати на проживання за кордоном, довідка про те, що дитина проживає саме з вами (за попереднім рішенням суду), а також відомості про відсутність з боку матері належного виконання її обов’язків.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram