ГоловнаПолітика

Суд зобов'язав перевірити причетність Віктора Ющенка до "УкрГазЕнерго"

Позов подав лідер комуністів Петро Симоненко.

Суд зобов'язав перевірити причетність Віктора Ющенка до "УкрГазЕнерго"
Фото: Макс Левин

Вищий адмінсуд за позовом лідера комуністів Петра Симоненко наказав нижчим судам перевірити причетність екс-президента Віктора Ющенка до "УкрГазЕнерго", яка є дочірньою компанією RosUkrEnergo, а його брата - Петра Ющенка - до створення "Петрогазу".

Про це повідомляє газета "Дело".

Першим 2008 року позов подав Петро Ющенко, якого обурила заява Симоненка про те, що він із братом - президентом Віктором Ющенком - відмивають брудні гроші через структури скандально відомої компанії RosUkrEnergo.

"Ющенко і члени його сім'ї, в цьому випадку йдеться про його брата Петра, безпосередньо мають відношення до СП "УкрГазЕнерго", яке було створене як дочірнє підприємство RosUkrEnergo і діє на внутрішньому ринку України", - заявив навесні 2008 року лідер комуністів.

"Через "Петрогаз" безпосередньо відмиваються гроші, і цей процес триває. Тобто це відбувається через компанію брата Ющенка, яка забезпечує відмивання брудних грошей у співпраці з "УкрГазЕнерго", - додав тоді Петро Симоненко.

Спочатку Печерський і Апеляційний суди Києва визнали заяву Симоненка наклепом і зобов'язали його зробити спростування. Проте лідер комуністів вирішив не здаватися. Він оскаржив рішення у Вищому адміністративному суді. Нещодавно ця вища судова інстанція постановила: попередні судові рішення скасувати, а справу "Ющенка-Симоненка" відправити на новий розгляд.

Водночас Вищий адмінсуд поставив під сумнів юридичну грамотність суддів Печерського і Апеляційного судів Києва, оскільки вони порушили процесуальне законодавство під час розгляду позову брата екс-президента.

Крім того, суди не перевірили факти, викладені лідером комуністів. А саме: суди повинні були перевірити, чи мав відношення Віктор Ющенко до створення "УкрГазЕнерго", "дочки" RosUkrEnergo, а Петро Ющенко - до компанії "Петрогаз".

Раніше, виступаючи в парламенті в розпал газової кризи, Симоненко знову заявив, що головна провина лежить на Ющенкові. "Немає жодних сумнівів у тому, що одним із головних внутрішніх складових сьогоднішнього газової кризи стали саме фінансові інтереси "сім'ї" Ющенка, яка зі своїми подільниками з клану Могилевичів-Фірташів через сумнозвісні компанії RosUkrEnergo і "Петрогаз" (які експерти пов'язують з рідним братом президента), ось уже кілька років підминають під себе газовий ринок України", - заявив він наприкінці 2008 року.

Лідер КПУ підкреслив, що газотранспортна система України, яку нібито хочуть захопити росіяни, уже захоплена співвласником RosUkrEnergo Дмитром Фірташем за сприяння президента Віктора Ющенка.

"Сьогодні лунають істеричні заяви про нібито наміри Росії захопити газотранспортну систему України. Так вона вже захоплена! Захоплена Фірташем! Контрольні пакети українських газорозподільних підприємств України належать RosUkrEnergo, що контролює 75% ринку газу, який продається в Україні, а це майже 50 млрд. кубів на рік", - переконаний лідер КПУ.

На думку народного депутата, "сімейний підряд Ющенка-Фірташа треба нарешті зупинити і дати йому правову оцінку".

"Враховуючи режим повного сприяння з боку Ющенка для RosUkrEnergo і його співвласника пана Фірташа, можна тільки здогадуватися, які відкати надходили на рахунки президентської сім'ї і які масштаби цієї корупції", - сказав Симоненко.

Нагадаємо, що раніше, виступаючи на суді у "газовій" справі проти неї, екс-прем'єр Юлія Тимошенко звинувачувала Ющенка в причетності до корупційних схем, які пов'язані з діяльністю компанії RosUkrEnergo.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram