ГоловнаПолітика

Європарламент не планує вводити санкції проти України

Стали відомими проекти резолюції, підготовлені кількома фракціями ЄП.

Європарламент не планує вводити санкції проти України

У проектах резолюцій Європарламенту (ЄП) не передбачено введення санкцій проти України.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Сьогодні в Страсбурзі відбудуться дебати Європарламенту щодо ситуації в Україні. Рішення провести термінові дебати щодо України керівництво ЄП ухвалило минулого тижня, хоча переговори про це вели з початку місяця. Обговорення українського питання почнеться сьогодні опівдні за київським часом у Страсбурзі, а голосування щодо резолюції заплановано на четвер. Приводом для внесення цього питання до порядку денного стали події останнього місяця, пов'язані з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, - її заява про побиття, голодування і, нарешті, переїзд із колонії в лікарню.

До рук видання потрапили проекти резолюції, підготовлені кількома фракціями ЄП, у тому числі найбільшими - групою Європейської народної партії (ЄНП, 264 депутати) і соціал-демократами (СД, 185 депутатів). Як відомо, партія "Батьківщина" є асоційованим членом ЄНП, а Партія регіонів підписала угоду про співпрацю із СД. Підтримуючи партнерів, ці фракції традиційно займають протилежні позиції в обговоренні українського питання. Однак цього разу, вперше за останні кілька років, проекти протиборчих груп ЄП виявилися близькими за змістом і духом.

Усі без винятку фракції ЄП визнають системні порушення прав людини українською владою. Проект СД пропонує констатувати "серйозні недоліки в незалежності судочинства" і нагадує, що "вироки і кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко й інших високопоставлених чиновників колишнього уряду сприймаються багатьма як акти вибіркового правосуддя".

Ні в одному з проектів немає згадки про можливі санкції щодо України у зв'язку з порушенням нею демократичних стандартів, однак ЄНП пропонує ввести "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012.

Позиції найбільших фракцій щодо Євро-2012 різняться - СД лише констатує той факт, що низка європейських політиків закликали до "політичного бойкоту" матчів, які відбуватимуться в Україні, і пропонує ЄП не реагувати на цей факт. Тим часом у підсумковий текст резолюції, напевно, увійдуть рекомендації для політиків із цього питання.

Усі проекти резолюції пропонують наголосити, що перспектива підписання угоди про асоціацію (СА) між Україною та ЄС залежить від того, чи повернеться Київ до дотримання принципів верховенства права і чи зможе Україна забезпечити проведення чесних і вільних парламентських виборів у жовтні 2012 року. Водночас фракції не одностайні стосовно того, чи треба включати в цей список вимогу про участь у виборах лідерів опозиції.

Сьогодні політичні групи ЄП мають намір виробити спільний проект резолюції, який буде винесено на голосування в четвер. Значний вплив на підсумковий текст документа може надати прохання Юлії Тимошенко заморозити підписання угоди про асоціацію. Наразі не зрозуміло, чи готові депутати внести в резолюцію відповідний пункт. Станом на понеділок у проектах документа такої вимоги не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram