ГоловнаПолітика

Олена Хорошковська виявилося найбагатшою дружиною України

Журнал "Фокус" вивчив декларації про доходи за 2011 рік перших осіб.

Олена Хорошковська виявилося найбагатшою дружиною України
Фото: kreditblog.ru

Журнал "Фокус" склав рейтинг 30 найбагатших родин української влади.

Видання вивчило декларації про доходи за 2011 рік перших осіб усіх ключових відомств і міністерств, народних депутатів, а також фінансову звітність членів їх родин, на яких можновладці часто переписують свої компанії.

За підрахунками "Фокуса", третина учасників рейтингу небідних родичів володіють бізнесом номінально і не беруть жодної участі в оперативному управлінні. Навіть більше, ці люди вкрай непублічні - деяких з них співробітники довірених їм компаній ніколи не бачили.

Наприклад, перше місце в списку своїй родині забезпечила Олена Хорошковська. За минулий рік доходи дружини першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського становили мало не 50 млн грн. Варто зазначити, що Олена - одна з найбільш таємничих особистостей країни. Вона рідко з'являється на публіці і не контактує з журналістами, що особливо парадоксально через те, що Хорошковська обіймає пост директора найбільшої в Україні медіагрупи UA Inter Mediа Group Limited, якій, зокрема, належить телеканал "Інтер". Чотири роки тому вона змінила на цій посаді самого Валерія Хорошковського, який будує свою кар'єру на державній службі.

На другій сходинці рейтингу - дружина Олександра Клименка, голови Державної податкової служби. При власних "скромних" доходах у 700 млн грн. головний податківець країни записав на дружину Олену понад 21 млн грн. Замикає трійку лідерів дружина глави Нацбанку Сергія Арбузова з доходом 9 млн. грн. Згідно з декларацією, Ірина Арбузова заробила за минулий рік у чотири рази більше за чоловіка, який, до слова, не може жалітися на низьку зарплату. Серед чиновників, декларації яких проаналізував "Фокус", у нього найвищий оклад - понад 142 000 грн. на місяць.

На другому місці - колишній перший заступник Арбузова, сьогодні міністр фінансів Юрій Колобов, платня якого 2011 року становила 104 000 грн. Цікаво, що Клименка, Арбузова та Колобова об'єднують теплі відносини з сином Президента Олександром Януковичем.

Оскільки депутати зовсім не поспішають розкривати свої фінансові карти, стверджує видання, у списку "Фокуса" лише дві родини представників законодавчої влади - Ріната Ахметова й Арсенія Яценюка.

Прибуток усіх родичів можновладців наближається до 118 млн грн., водночас сума доходів самих декларантів - більше 1 млрд грн. Задля справедливості варто зазначити, що 800 млн грн. з цієї суми задекларував найбагатший українець Рінат Ахметов.

Багато як учасників рейтингу, так і їх владних родичів отримують непогані дивіденди. Наприклад, Андрій Клюєв задекларував понад 28 млн грн., а Борис Колесніков - понад 14 млн. грн.

Але оригінальніше за всіх розбагатіли близькі голови Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка. Безробітна, судячи з прочерку у графі "зарплата", дружина губернатора Олена за рік зуміла отримати 2,4 млн грн. доходу, 2,37 з яких - "подарунки, призи та виграші".

Водночас, до списку "Фокуса" потрапили не всі родини найближчого оточення Президента. Наприклад, розведена заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова у своїй декларації не звітувала за дорослу дочку, а її шеф - керівник АП Сергій Льовочкін не вказав серед членів родини дружину, відомого дизайнера Зінаіду Лихачову. Імовірно, тому, що за даними "Фокуса", їх стосунки офіційно не зареєстровані.

На рахунках глави Адміністрації Президента знаходяться майже 127,6 млн грн., 126, 7 млн з яких потрапили до банків минулого року. Водночас, дохід за 2011 рік Льовочкін задекларував на рівні 7,7 млн. грн., що дозволяє йому претендувати на звання одного з найбільш принадних холостяків країни - нехай лише номінально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram