ГоловнаПолітика

Українські церкви борються за храми

Святі отці не поділили парафіян.

Українські церкви борються за храми
Фото: Макс Левин

Глава УПЦ КП Філарет заявив, що нова влада намагається переманити вірян у Московський патріархат.

Про це повідомляє

"Сегодня".

Філарет запевняє, що все більше і більше випадків, коли храми переходять до Московського патріархату.

"У Рівненській області почали збирати населення й агітувати за перехід у Московський патріархат. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба ліквідувати Київський патріархат. Ми побудували храм у Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський", - заявив він.

Схожа історія і в Яготині. Тут каменем спотикання став Троїцький собор. 1800 рокку його збудував гетьман Кирило Розумовський, у 1930-ті - зруйнували комуністи, 1994-го взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 року так і не добудований собор перейшов на баланс місцевої влади.

"Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинська влада хотіла минулого тижня передати їм храм", - поскаржився Філарет.

В УПЦ МП запевняють, що все не так. "Ніхто й близько не збирався нам щось передавати. Собор відновлювали як пам'ятку архітектури, як музей. Щоб там служити, наприклад, його треба перебудувати зсередини, - розповідає отець Рустік, благочинний Яготинського району. - Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг".

В УПЦ МП кажуть, що силою нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади не вдаються. "Священики йшли від Філарета завжди, в тому числі за часів Ющенка. Тому що його церква вважається церквою тільки в Україні. Навіть багато депутатів, які публічно виступають за Філарета, утім, хреститися і вінчатися ходять до нас", - говорить Василь Анісімов, прес-секретар УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram