ГоловнаПолітика

Росія відмовляється платити Україні $ 15 млн за Чорноморський флот

І вимагає від нашої держави відремонтувати орендовані ЧФ РФ будівлі

Росія відмовляється платити Україні $ 15 млн за Чорноморський флот
Фото: Макс Левин

Росія пропонує Україні не стягувати податки з вантажів, що їх постачають для Чорноморського флоту в Криму. За рік бюджет України отримує від цього 10-15 млн доларів.

Про це повідомив в інтерв'ю "Інтерфаксу" в п'ятницю статс-секретар, заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін.

Він і його український колега, перший заступник голови МЗС Руслан Демченко, провели в Москві переговори як співголови Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту РФ і його перебування на території України Російсько-Української міждержавної комісії

.

Г. Карасін наголосив, що митне оформлення вантажів, що надходять до Криму в інтересах підрозділів російського Чорноморського флоту, є одним зі злободенних питань.

"Мова не тільки про процедурні питання оформлення таких вантажів, а й про нарахування податків на їх ввезення. У рік на це витрачають 10-15 млн доларів", - повідомив заступник міністра.

"Вважаємо такий стан справ невиправданим, насамперед із правового погляду", - зазначив Г. Карасін.

Він повідомив, що на зустрічі російська сторона "висунула конструктивну, як видається, пропозицію - привести питання оформлення вантажів у відповідність до базових угод по флоту і законодавства України, що дозволить звільнити ввезення таких вантажів від оподаткування".

Вивільнені кошти або їх значну частину, за словами заступника голови МЗС РФ, можна буде спрямувати на сприяння соціально-економічному розвитку Севастополя й інших населених пунктів, де дислокуються військові частини Росії.

Карасін також наголосив на важливості "врегулювання у сфері здійснення капітального ремонту будівель

і споруд, що їх орендує російська сторона в інтересах Чорноморського флоту".

"Спільна інвентаризація цих об'єктів, яку провели експерти, показує, що приблизно половина з них потребує такого ремонту", - зазначив заступник міністра.

Він нагадав, що російська сторона на основі базових угод по флоту зобов'язалася використовувати орендовані об'єкти відповідно до законодавства України. Ним передбачено, що обов'язок проводити капітальний ремонт лежить на орендодавцеві, тобто на українській стороні, у власності якої і перебуває вся ця нерухомість.

"Зрозуміло, що це потребуватиме значних фінансових вкладень - загалом орендують приблизно 4,5 тисячі будинків і споруд ", - зауважив заступник міністра.

"Знайти їх відразу не просто. Тому ми пропонуємо нашим партнерам шукати реальні шляхи вирішення проблем у цій сфері", - повідомив високопоставлений російський дипломат

.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram