ГоловнаПолітика

У Мінекології підтвердили загрозу обміління Шацьких зер

Міністерство екології та природних ресурсів України підтвердило вчора загрозу обміління та забруднення Шацьких озер на Волині через розробку Хотиславського крейдяного кар'єру, розташованого на території Білорусі.

У Мінекології підтвердили загрозу обміління Шацьких зер

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Хотиславський кар'єр розташований на території Білорусі, менш ніж за 30 км від Шацьких озер. Учора заступник міністра екології та природних ресурсів Ігор Вільдман підтвердив, що загроза обміління і забруднення Шацьких озер дійсно існує. "На жаль, вирішення проблеми залежить не тільки від України. Проект розробки кар'єру, яким займається білоруська сторона, узгоджено з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Тому ми чекаємо на політичне рішення", - повідомив Вільдман.

Шацькі озера - група з більш ніж 30 озер у Любомльському і Шацькому районах Волинської області, в межиріччі річок Прип'ять і Західний Буг. Найбільше з них - озеро Світязь (27,5 кв. км). Це друга за розмірами природна водойма України і найглибше озеро нашої країни (58,4 м).

Як повідомив перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Романюк, роботи на кар'єрі почали 2008-2009 року. "Це небезпечно для Шацьких озер і, перш за все, для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня ґрунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязя - понад 50 м, а глибина Хотиславського кар'єру повинна сягнути 40 м. Відстань між ними - 25 км. Усі підземні джерела взаємопов'язані, розробка кар'єру порушить їхній природний плин", - розповів Романюк.

Своєю чергою Вільдман сподівається, що конфлікт вирішать без втручання міжнародних інстанцій. Однак колишній посол України в Білорусі (2010-2011 роки) Роман Безсмертний не вірить у це. "Ситуація в економіці Білорусі катастрофічна, тут би вижити, а не шукати домовленостей. До того ж розробник кар'єру - група компаній "Трайпл". Її власником є Юрій Чиж - один з придворних бізнесменів

Александра Лукашенка", - пояснив Роман Безсмертний. За його словами, Україна заперечувала проти розробки кар'єру без відповідних природоохоронних заходів: "На жаль, білоруська сторона слухала, але робила своє".

Учора заступник міністра природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі Анатолій Лис заявив, що Україна не висловлювала офіційних претензій з приводу можливого забруднення Шацьких озер. "Українська сторона іноді політизує це питання. Побоювань, що Шацькі озера зникнуть, немає", - заявив Лис. За його словами, при освоєнні Хотиславського кар'єру виконують усі природоохоронні заходи.

Тим часом пан Безсмертний зазначає, що внаслідок розробок на Хотиславському кар'єрі "Україна може втратити не тільки Шацькі озера, а й весь природний комплекс річки Прип'ять". "Цьому може перешкодити надання територіям Північного Полісся України та Південного Полісся Білорусі статусу пам'ятки природи. Вони примикають до заповідника "Західне Полісся" на території Польщі, природоохоронний статус якому надало ЮНЕСКО", - пояснив Безсмертний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram