ГоловнаПолітика

Європейський суд може звільнити Луценка

Європейський суд може звільнити Юрія Луценка з-під варти і дозволити йому очікувати завершення процесу на волі.

Європейський суд може звільнити Луценка
Фото: nso.org.ua

Таку думку висловив голова правління Української Гельсінської спілки Євген Захаров у коментарі Deutsche Welle.

Захаров переконаний, що позитивне рішення у цій справі матиме передусім моральне значення. Водночас те, що із цього приводу відбудуться публічні дебати, матиме "суттєве значення для оцінки цієї судової справи як політично мотивованої".

При цьому Євген Захаров вважає, позитивне рішення Європейського суду не вплине на рішення українських апеляційних інстанцій. На його думку, вплинути на долю Юрія Луценка може розгляд справи по суті, а це можливо лише після апеляції та касації в Києві.

Якщо рішення Страсбурзького суду набуде чинності до рішення апеляційної інстанції, екс-міністр отримає шанс вийти з-під варти і очікувати завершення процесу на волі. "Це цілком можливо, якщо рішення Європейського суду буде раніше, ніж рішення апеляційної інстанції. Але я маю сумніви, що так буде", - коментує Євген Захаров.

Правозахисник пояснює, що Луценко матиме шанс бути звільненим унаслідок рішення Європейського суду, тільки коли воно набуде чинності - а це додаткові три місяці.

Зазначимо, сьогодні Європейський суд з прав людини у відкритому режимі почав слухання справи про незаконність узяття під варту екс-міністра МВС України Юрія Луценка.

Засідання почалося о 10.00 за київським часом, повідомила прес-служба партії "Народна самооборона".

"Справа "Луценко проти України" стосується скарги відомого українського політика на те, що його арешт і рішення про його взяття під варту були незаконними, і що він не був поінформований про причини його арешту", - зазначено в повідомленні ЄСПЛ.

Слухання проводять у відкритому режимі, але обговорення справи буде закритим. Інтереси екс-міністра в ЄСПЛ представляють адвокати Ігор Фомін і Валентина Теличенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram