ГоловнаПолітика

Смертельна правда. Брехня, як засіб боротьби з інфляцією-2

Смертельна правда. Брехня, як засіб боротьби з інфляцією-2
Фото: Макс Левін

Прем’єр Микола Азаров продовжує публічно брехати про рекордно низьку інфляцію в країні. А тих державних службовців, хто з цим не згоден, уряд доводить до … смерті.

Так, в Чернівецькій області нещодавно помер 38-літній начальник головного управління АПК Чернівецької облдержадміністрації Олег Надточій. Його схопив серцевий удар, після того як міністр АПК Микола Присяжнюк несправедливо подав в Кабмін подання на звільнення цієї людини буцім-то за високі ціни на продукти харчування в Чернівецькій області.

Насправді, ціни там не найвищі в країні, просто данні моніторингу цін по цій області, які лягли на стіл міністра є справжніми, а не фальсифіковані, як по більшості інших областей.

Автор уже розказував, в який спосіб уряд, впродовж багатьох місяців, «організовував» низьку інфляцію в країні. Однак, в січні раптом стався прокол в системі – двоє з керівників Держіспекції по контролю за цінами Волинської та Вінницької областей – відмовилися надсилати в Кабмін сфальсифіковані данні, згідно яких інфляція не повинна перевищувати -0,5% (так вимагало від керівників регіональних держінспекцій центральне керівництво). Тож дві держінспекції послали правдиві дані – які, на фоні брехні, автоматично вивели ці області в лідери інфляції по країні. Трапився скандал. Азаров кричав на засіданні уряду: « Що Волинь в іншій державі знаходиться?! Чому там ціни інші?Чи там люди не такі живуть!».

Після такого спічу все обласне керівництво стояло на вухах – ледь не злетів Волинський губернатор. Керівникам держіспекцій, які сказали правду, «порадили» звільнятися. Вінницьку держіспекцію по контролю за цінами почала трусити генпрокуратура. Однак бунтівні держінспектори підмовили колег з інших областей – давати правду ширшим фронтом, мовляв, тоді буде важче розправитися з окремими правдолюбцями.

Однак закінчилось це «повстання» дуже і дуже сумно.

Кілька днів тому, 15 лютого на колегії мінАПК міністр Микола Присяжнюк дуже гостро розкритикував цінову ситуацію в Чернівецькій області.

Фото: Макс Левін

Спираючись, зрозуміло, на фальшивий моніторинг цін в сусідніх областях. І направив на Кабмін подання на звільнення двох чиновників Чернівецької ОДА, в тому числі і Надточія О. М.

Олег Михайлович завжди серед колег мав славу дуже сумлінної і чесної людини, яка повністю віддавалася роботі. А така кричущо-несправедлива позиція міністра привела до того, що у нього шалено підвищився артеріальний тиск і серце не витримало.

Він ще був дуже молодим - 38 років. Сиротами лишилося двоє неповнолітніх синів.

Фото: www.radiobuk.cv.ua

Випадковість? Занадто багато обставин збігається.

Хтось може зауважити, мовляв, нічого з хворим серцем працювати на нервовій держслужбі. Однак особливо нервовою державну службу в Україні робить її корупційна складова. А за це повинен хтось відповідати. Наприклад – міністр.

Адже не треба думати, що міністр був наївний і не розібрався в ситуації в регіоні. Ні, він був чудово обізнаний щодо справжнього рівня інфляції в країні. І щодо того, що його закиди підлеглому в Чернівцях безпідставні. Насправді, своїм поданням на звільнення Надточія – демонстрував всім чиновникам: за правду, яка руйнує чудові нехай і брехливі показники поліпшення життя в країні, вони будуть покарані.

В Украине дорожают электричество, газ, вода, ГСМ, соответственно, производственные затраты предприятий растут, вслед за ними - цены на готовую продукцию. В частности, за последний маркетинговый год цены на овес выросли в 5 раз. Соответственно, получим повышение цены на мясо, птицу, яйца

— Эксперты: китайская гречка Украину не спасет

До речі, Надточій - не єдина жертва цієї історії.

Можна собі уявити страждання керівника державної інспекції по контролю за цінами Чернівецької області, який подав реальні данні про зростання цін в області і через цю його порядність загинула інша людина. Між іншим, його друг. Тепер йому жити з цим тягарем.

Ну, і нарешті ще одна жертва – правда. Керівники держінспекції, які готові були долучитися до руху «Правдиві ціни» вирішили для себе: краще продовжувати фальсифікувати. Адже не хочеться підставляти інших, коли роздратований Київ готовий звільняти десятками чи доводити до інфарктів обласних чиновників . У Держіспекції по контролю за цінами лишився один вихід. Якщо дані моніторингу цін по областях будуть вивішуватися на сайті ОДА, жителі цих регіонів зможуть порівнювати «написане з правдивим».

Тоді Київ не зможе використовувати правду, щоб «рубати голови» найбільш сумлінним. Однак, таку ініціативу дуже важко втілити в життя. Бо не реальних, а фальшивих даних потребує уряд.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram