ГоловнаПолітика

Янукович не став їсти у Львові

Президент Віктор Янукович вперше з часу обрання головою держави відвідав Львів. Візит Януковича був організований за найбільш сприятливих для нього умов. Фактично, жодного контакту з львівською громадськістю. Майже всіх, з ким Президент спілкувався у Львові, він привіз з собою.

Янукович не став їсти у Львові
Фото: www.president.gov.ua

Справа в тому, що Янукович прибув не стільки у Львів, скільки на захід під назвою «Рада Регіонів», де брали участь урядовці, керівники обласних держадміністрацій та інші запрошені особи. Тобто, львів’ян серед цього товариства набиралося відсотків п’ять. Львівщина хіба що в цей час кричала «ганьба», що безперестанку долинало у залу з вулиці.

А місце проведення цього зібрання у Львові було обране таким чином, аби лише повідомити у ЗМІ, що Віктор Янукович нарешті зважився відвідати столицю Галичини. Для такої маленької рекламної кампанії з бюджету були витрачені чималі кошти, адже у Львів найбільшим президентським літаком Іл, що споживає найбільше пального з-поміж усього парку президентських літаків, привезли півміністерської братії та працівників Адміністрації.

Візит почався з того, що йому подарували смугастий костюмчик. Це відбулося під час ознайомлення президента з 80-тим окремим аеромобільним полком Збройних сил. Там Януковичу вручили тільник та блакитний берет.

Фото: www.president.gov.ua

Наступним пунктом візиту Януковича став Національний університет «Львівська політехніка», де й відбулося виїзне засідання Ради Регіонів.

Ще до прибуття Януковича перед парканом головного корпусу зібралися мітингувальники–прихильники та противники візиту.

Два десятка прихильників, в основному пузаті дядьки і тітки, мали велику перевагу перед противниками – їх пропускали до самого паркану. Противників міліція та Беркут відтісняли подалі на бокові вулички.

Протестувальників було небагато, єдина організація, що підготувалася зустріти Януковича була «Свобода», вони планували и костюмовану виставу «Про царя Медведа та його холопів», але весь час займалися боротьбою з міліцією.

Фото: Тетяна Чорновіл

Майже всі інші незгідні були студентами «Політехніки». Більшість громадсько-політичних організацій Львівщини приїзд Януковича просто проігнорувала.

Віктора Януковича завезли прямо у двір університету з чорного входу, а тому жодне яйця з боку радикально налаштованих студентів не мало шансу його дістати. Вийшовши з автомобіля. Янукович рушив «до народу» – до невеличкої купки прихильників, яких зібрали перед парадними воротами.

Він їм махав ручкою, вони його вітали вигуками «Янукович» на тлі криків «ганьба», які перекривали вітання. Один міліцейський начальник негативно відгукнувся стосовно цього шоу: «Що за цирк! Якщо відтісняти людей, то треба було всіх підряд».

Після спілкування з народом Янукович рушив на нараду, присвячену досвіду регіонів в питаннях залучення інвестицій.

Цього разу Янукович виступав без папірця. «Я не став читати», - похвалився Янукович. - «Хоча писав вночі та сьогодні в літаку».

Фото: www.president.gov.ua

Доповідь президента була про традиційне «стабілізування», про те, що ВВП росте, економіка розвивається, інфляція зупинилася. Міністри, яких Янукович ще на початку свого президенства повчав, що треба записувати його слова, намагалися конспектувати. Хоча більше трьох рядків мало хто вимучив.

Що стосується Львівщини, то Янукович похвалився вирішенням проблеми працівників одного підприємства. «Мені пожалілися представники одного підприємства, що три місяці не отримують зарплату. Я порозмовляв з власником по телефону, він запевнив що у червні-липні все виплатить»,- розповів гарант.

Також Віктор Федорович згадав традиційну для Львова проблему з водою. В цьому контексті він заявив, що недопустимо, щоб у жителів якогось регіону були проблеми із водо забезпеченням, а також, щоб у різних регіонах були різні тарифи на електрику, газ воду.: «Неприпустимо, щоб тарифна строкатість була такою великою».

Губернатору Харківщини Михайлу Добкіну сподобалося новеньке слово з лексики Президента. Він записав у своєму записничку: «тарифи–строкаті».

Фото: www.president.gov.ua

Після Януковича виступало, ще з півдесятка осіб їх виступи були настільки загальні та банальні, що Рада потихеньку почала куняти. І певно хлопці позасинали б, якби не гнівне зауваження Віктора Януковича Сергію Єрмілову – керівникові Національного агенства з енергосбереження.

Гнів Януковича Єрмілов викликав тим, що мляво та сонно виступав і досить нейтрально проїхався по темі втрати попереднім урядом грошей, виручених з продажу парникових квот. Ці кошти мали піти на заходи енергозбереження, а були використані не за призначенням.

«Говоріть будь якою мовою українською, російською, тільки щоб було зрозуміло. Чому ви говорите, що нічого не зрозуміли. Треба казати кошти вкрали!», - раптом обурився Янукович і його голос загримів на всю залу.

Фото: www.president.gov.ua

Єрмілов зщулився і почервонів.

«Кажіть: це ви їх вкрали? Якщо не ви, то кажіть хто?», - повчав Янукович. Єрмілов ще більше почервонів, але мовчав.

«Тут прокуратура повинна розбиратися! Це сором!», - заявив Янукович.

В залі помітно пожвавішав голова Ради міністрів Криму Василь Джарти. Адже в 2007 він курував продаж квот, але не встиг - вони дісталися наступному урядові.

Після такого спалаху пристрастей Рада знову впала в кому. Бідний мер Києва Леонід Черновецький все ніяк не міг спокійно всидіти у кріслі. Від нудьги він постійно крутився, закидав руки на спинку крісла, демонструючи надзвичайно дорогий швейцарський годинник «Патек Філіп». Такі цяцьки коштують від півмільона доларів. Щоправда, такий як у мера Києва, очевидно, ще дорожчий, бо має ексклюзивну мереживну оборочку.

Наступним, хто трохи повеселив присутніх, була делегат Бюро німецької економіки Рау Карін.

Після доволі довгого виступу, в якому німкеня дуже позитивно відгукувалася про дії нової влади, фрау Рау раптом звернулася до Януковича: «Я прошу, як жінка». Присутні з великим інтересом підняли очі до трибуни.

І тут виявилося, що питання фрау немає жодного стосунку до її жіночності. Німкеня раптом попросила, щоб Янукович допоміг одній німецькій компанії з отриманням ліцензії на видобуток корисних копалин в місті Амбросівка Донецької області.

Залом пішов сміх. Особливо веселився Василь Джарти, який добре знає процедуру отримання таких дозволів. Коли він був міністром навколишнього середовища не один десяток ліцензій був оформлений на підприємства, що мали стосунок до людей Джарти.

Також чомусь дуже веселився Михайло Папієв. Він обурювався: «А чому це вона в Януковича просить, якщо поряд сидить Литвин». Папієв мав на увазі, що нині Міністерство навколишнього середовища, що відає ліцензіями, очолює призначений за квотою блоку Литвина Віктор Бойко.

Цікаво, що Янукович проігронував «жіноче прохання» фрау. Після закінчення її виступу він лише сказав: «Дякую за прекрасну промову».

Фото: www.president.gov.ua

На завершення засідання Ради Янукович порадував присутніх ще одним виступом. Він з якогось дива раптом похвалився, що у Львові його зустріла чудова погода. «Обіцяли дощик, а він не пішов». Хоча за хвилину до приїзду Януковича біля «Політехніки» відбулася шалена злива. Чим тільки займався Янукович, що її не помітив?

Далі він зауважив, що йому не зіпсувала настрій та купка людей, що зібралася на вулиці, проплачена, за його словами, політичними опонентами. Ці слова, мабуть, були викликані його роздратуванням постійних криків, які лунали з вікна.

Нарешті Янукович повідомив головну новину: він запропонував подати заявку у Міжнародний олімпійський комітет на проведення в Україні зимових Олімпійських ігор 2022 року.

«Проведемо їх на Буковині!», - заявив Янукович. Він пояснив, що там створені всі необхідні умови.

Пропозиція президента щоправда виглядала дещо дивною. Буковиною називається територія сучасної Чернівецької області. Там є Карпати, але гірськолижні курорти там не так розвинені як у сусідніх областях, бо Буковина південніше і там менше снігу.

У залі хтось пожартував? «Добре, що не в Бесарабії».

Янукович, здивований такою реакцією, продовжив: «Це нормальна ініціатива? У нас багато часу є… Я вам скажу, вже багато чого зроблено, але ще більше треба зробити. Якщо ми з вами з цією ініціативою виходимо – ми починаємо працювати над офіційним висуненням нашої країни для проведення зимових Олімпійських ігор...».

Із зали почали підказувати: «у Буковелі, у Буковелі».

«...у Карпатах», - закінчив Янукович.

Це не новина, що Янукович не дружить з географією. Дивне в цій ситуації інше. Виявилося що з географією не дружить і галичанка Ганна Герман, яка виправдовуючи патрона, сама сказала дурницю. Вона пояснила журналістам, що Янукович не дуже помилився, мовляв схил однієї гори в Буковелі знаходиться в Чернівецькій області. Насправді там поряд Закарпатська область.

На закінчення Віктор Федорович спитав представників Ради Регіонів, де збиратися наступного разу. «Крим», - почало вимагати товариство.

Погодилися і на цьому закінчили.

Від´їжджав президент на новому чорному мінівені General Motors. Це улюблена марка авто для пересування Януковича областями. Зокрема, такі автомобілі були закуплені для обслуговування Віктора Федоровича, коли він керував урядом в 2007 році. А ось президент Ющенко жодного разу не був помічений на такій машині. Це означає, що автобаза Адміністрації президента закупила нові автомобілі?

Коли Янукович від’їжджав, пікетувальників від «Свободи» вже не було. Хоча крики «Ганьба!» так само дружньо супроводжували його вихід.

Коли міліція нарешті зняла кордон, незадоволена візитом Януковича молодь, яку президент назвав проплаченою, рушили просто в приміщення політехніки. Бо це виявилися студенти цього закладу, які не могли потрапити до головного корпусу.

«Який сором для політехніки», - переговорювалися студенти. Деякі з них проганяли геть залишки демонстрації з плакатами на підтримку Януковича, кричали їм вслід «шістки».

Глава держави тим часом мав прибути в ресторан «Цитадель Inn» на вулиці Коцюбинського на бізнес-ланч усією своєю свитою. Але невідомо з якої причини від нього відмовився.

Фото: Тетяна Чорновіл

Повний фоторепортаж про відвідини Януковичем Львова дивіться тут.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram