ГоловнаПолітика

Парадокси перехідного періоду

Якою б великою не була владна піца – ділити-переділити, але на всіх не вистачає. Кожне сказане в телекамеру слово може коштувати претендентові владного портфеля. Багато talking heads (голів, що говорять) сховалися і вимкнули телефони.

Парадокси перехідного періоду
Фото: mignews.com.ua

Вже другий тиждень литвинівці зберігають телевізійний целібат і партизанський режим радіомовчання. Ті депутати, які добровільно назвалися «тушками» для укріплення коаліції під Азарова, взагалі припинили контакти із зовнішнім світом.

Найважче людям високої моралі і незламних принципів. Зранку «націонал-патріоти» підписуються за унію з Партією регіонів, а вже під вечір свої підписи відкликають. Найбільший «нунсенс» – багатовекторна участь фракції НУ-НС у владі та в опозиції водночас. Поки частина «незрадьмайданівців» веде перемовини з Азаровим, інші його безжально критикують. Поки Микола Мартиненко біжить до Адміністрації президента, В’ячеслав Кириленко вже декларує третю за рахунком (після БЮТ та Арсенія Яценюка) власну національно-демократичну опозицію.

Декілька «помаранчевих» років прокурори щодня переглядали відеокадри, на яких озброєні міліціонери на чолі з міністром Цушком атакують інших озброєних хлопців у будівлі Генеральної прокуратури. Ламали двері, штовхали і розмахували автоматами з бойовими патронами. І нарешті Генпрокуратура усе роздивилася і не побачила складу злочину. Отже, Василь Цушко таки врятував Україну і нічого не заважає чесному професіоналу іти у владу, хоча б міністром.

"Проголосувавши за зміни умов формування парламентської коаліції, депутати не тільки знехтували нормами Конституції, а й продемонстрували політичне рейдерство в парламенті", – заявив бронзовий призер президентської кампанії Сергій Тігіпко і гордо вийшов з кабінетів політичних рейдерів кудись у напрямку опозиції. Але наступного дня Тігіпко вже погодився стати віце-прем’єром в уряді «рейдерів-реформаторів». Образи – ніщо, принципи – усе.

Брудні березневі дороги прикрасили білборди колишнього міністра транспорту і запеклого «бютівця» Йосипа Вінського. Він як голова свіжої партії «Народна Влада» закликає остаточно очистити Україну від олігархів. Депутати Вінського із мандатами БЮТ активно голосують з «регіоналами» і радіють, що їх партбос погодився на посаду заступника секретаря РНБО. Цікаво, як на засіданнях Ради нацбезпеки пан Вінський буде вимагати зачистити Вітчизну від Ахметова, Коломойського та Пінчука? А ще Вінському доведеться прямо у вічі сказати в.о. голови СБУ Хорошковському, який зобов’язаний брати участь в засіданнях РНБО: «Олігарше! Геть з України!».

Під весну активувався ще один колишній міністр транспорту. Микола Рудьковський став першим секретарем Соцпартії. Здоров’я не дозволяло йому останній рік пересуватися у напрямку Генпрокуратури і на допити він просто фізично не міг ходити. Це не заважало тусовщику Миколі збирати журналісток на танцювальні вечорниці. Тепер ніщо не перешкоджає Рудьковському долати фізичні муки і ходити на ток-шоу.

Колишній міністр юстиції Сергій Головатий, який вийшов із нетрів Народного Руху переконаним «регіоналом», п’ять років поспіль розповідав про злочинний неконституційний «третій тур» під Ющенка у 2004 році. Як юрист і правник з міжнародним авторитетом, він називав злочином те, що «верховенством права розтоптано Конституцію». Від 9 березня пан Головатий вважає, що верховенство права вище за Конституцію, з чим він радісно і сходив в телевізор.

Економічна доцільність, як і міфічне «верховенство права», також значно сильніша за норми Конституції. Треба усіх нагодувати і працювати, а не у перевибори бавитися! Спочатку «нова більшість» скасувала дату виборів до місцевих органів влади, а тепер «регіонал» Володимир Вечерко заявляє – усі місцеві перевибори будемо переносити аж на 2012 рік, коли і Верховну Раду треба переобирати. Ну і що з того, що у 2010 році закінчуються повноваження місцевих депутатів і мерів? Немає коштів і недоцільно…

Навіть Великий Кучма свої «п’ять копійок» вставив: «неоднозначне» порушення Конституції краще, ніж відсутність бюджету і падіння ВВП. Так колишній гарант Конституції підставив плече новому гаранту непорушності законів України.

Лавина парадоксів лишень наростає. Нігілізм стає нормою «нового прагматичного мислення». Невідомий перехожий, який мерз біля пам’ятника Шевченкові ювілейного 9 березня, напевно, правий: «Політики більше не має – вона померла».

Роман ЧайкаРоман Чайка, телеведучий, лідер групи "Мертвий півень"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram