ГоловнаЕкономікаДержава

Найближчим часом Україна очікує на 4,2 млрд євро в межах програми Ukraine Facility

За 2024 рік Україна залучить від ЄС за цією програмою загалом 16 млрд євро.

Найближчим часом Україна очікує на 4,2 млрд євро в межах програми Ukraine Facility
Засідання уряду
Фото: КМУ

Найближчим часом Україна очікує на наступний транш обсягом 4,2 млрд євро в межах програми Ukraine Facility від Європейського Союзу.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду. 

За 2024 рік Україна залучить від ЄС за цією програмою загалом 16 млрд євро.

"Ми чітко йдемо за графіком виконання усіх індикаторів. Всі реформи виконуємо. Ухвалюємо всі необхідні зміни.Маємо запевнення від держав-партнерів та міжнародних фінансових інституцій, що всі потреби зовнішнього фінансування на цей рік будуть забезпечені", – наголосив прем'єр. 

Шмигаль також нагадав, що вчора до державного бюджету надійшло 3,9 млрд доларів безповоротної допомоги від Сполучених Штатів.

Загалом цього року Україна розраховує отримати від американських союзників 7,8 млрд доларів бюджетної підтримки.Він підкреслив, що кошти партнерів — це допомога для фінансування невійськових видатків бюджету. Зокрема, для виконання соціальних зобов’язань держави, для виплати зарплат бюджетникам, для реалізації економічних та гуманітарних проектів.

Глава уряду пояснив, що сектор безпеки й оборони Україна фінансує з внутрішніх ресурсів. Всі податки громадян та бізнесу з центрального бюджету ідуть виключно на українську армію. 

  • Наприкінці червня Україна отримала 1,9 млрд євро безумовного фінансування від ЄС в межах Ukraine Facility.
  • 22 травня Україна та ЄС підписали Рамкову угоду для фінансування в межах програми Ukraine Facility. Відповідно до Угоди Україна зобов'язується забезпечити прозорість та контроль щодо використання коштів наданих в межах Ukraine Facility.
  • Програма Ukraine Facility передбачає виділення Україні Євросоюзом 50 млрд євро на чотири роки.
  • У травні Кабмін схвалив план для програми Ukraine Facility. План містить структурні реформи, зокрема в держуправлінні, енергетиці та аграрній галузі.
  • 1 лютого рішення про надання 50 млрд євро Україні прийняли на засіданні Євроради. Кошти надходитимуть до України протягом чотирьох років. На основі щорічного звіту Комісії про реалізацію Механізму для України Європейська Рада щороку проводитиме дебати щодо Механізму з метою надання вказівок.
  • Програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram