ГоловнаЕкономікаДержава

144 тис. кв.км земель потребують розмінування, - Свириденко

10% орних земель потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами.

144 тис. кв.км земель потребують розмінування, - Свириденко
Юлія Свириденко
Фото: Анна Стешенко

10% орних земель в Україні залишаються забруднені вибухонебезпечними речовинами. Про це повідомила в інтерв’ю LB.ua перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

“Крім блокади морських шляхів, аграрії зіткнулися зі ще однією проблемою, яку принесла із собою Росія, — замінованість територій. 10 % орних земель в Україні потенційно забруднені вибухонебезпечними речовинами. Загальна площа земель, які потребують розмінування, становить 144 тисячі квадратних кілометрів”, - зазначила Свириденко. 

За її словами, завдяки завдяки Збройним силам України і спільним зусиллям з партнерами фахівці поступово розміновують території.

Відзначимо, що за даними ДСНС, у березні 2023 року кількість замінованих полів перевищувала 470 тисяч гектарів. У лютому 2024 площа забруднених вибухонебезпечними предметами сільськогосподарських земель зменшилася до 156 тис. кв. км.

  • У травні сапери очистили та повернули аграріям майже 30 тисяч га сільгоспземель. В середньому вони розміновуються від 3,5 до 6 тисяч га за тиждень.
  • Мінекономіки хоче залучити до протимінної діяльності жінок. Наразі середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів протимінної діяльності сягає близько 30%. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram