ГоловнаЕкономікаДержава

Є перспективи збільшення експорту збіжжя до 5,5 млн т на місяць, – Мінагрополітики

Із відкриттям "зернової ініціативи" суттєво зростають показники експорту.

Є перспективи збільшення експорту збіжжя до 5,5 млн т на місяць, – Мінагрополітики
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький
Фото: Анна Стешенко

У мирні роки Україна експортувала 6–7 млн т зерна щомісяця. Щонайменше 45 із вже зібраних 67 млн т мають експортуватися.

Про це на брифінгу повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає кореспондент LB.ua.

"У нас формується потенціал для експорту. На 1 липня цього року у нас були надзвичайно великі залишки. Понад 20 млн т, які також були потенціалом для експорту. Плюс є вже новий врожай. Тому тема експорту залишається дуже актуальною, щоб вивезти вирощене збіжжя", – заявив він.

За його словами, вже зібрано 67 млн т врожаю. Внутрішнє споживання зернових та олійних очікується на рівні 20–22 млн т, тому мінімум 45 млн т має експортуватися.

З відкриттям "зернової ініціативи" ми бачимо, що показники експорту зростають досить суттєво. Якщо у липні, ще до "зернової угоди", вдалося експортувати 3 млн т, то у серпні цей показник вже досяг 4,5 млн т зернових у місяць. Наразі є перспективи вийти на 5,4–5,5 млн т.

"Ми сподіваємося, що форс-мажорів не буде. Та така цифра буде досягнута. Ми наближаємося до необхідного середньомісячного експорту, який був у мирний час. У попередні роки він становив від 6 до 7 млн т на місяць, залежно від пори року та інтенсивності. Якщо ми вийдемо хоча б на 6 млн т, то це буде величезне досягнення усіх учасників процесу. Тому ми рухаємося до цього", – сказав Висоцький.

Нагадаємо, за словами представників Мінагрополітики, жодних загроз дефіциту продовольства немає. Збір олійних і зернових культур очікується на рівні 67 млн т, що є одним із найкращих показників за минулі роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram