ГоловнаЕкономікаДержава

"Іранська модель": Україна пропонує ЄС варіант санкцій щодо енергоресурсів РФ

"Іранська модель": Україна пропонує ЄС варіант санкцій щодо енергоресурсів РФ
Фото: Газпром

Україна запропонувала ЄС ввести "іранську модель" санкцій проти РФ у частині розрахунків за газу, який може постачатись у Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні рахунки в європейських банках.

Про це, як повідомляють ЗМІ, сказав заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

"Щодо трубопровідного природного газу з Росії, то його зараз найскладніше замістити. Він становить 40% загального імпорту ЄС. Ми пропонуємо "іранську модель" санкцій: природний газ дозволяється від Газпрому до Європи, але всі кошти зберігаються на спеціальних депозитних рахунках у європейських банках, доки Росія не виконає визначені умови", – пояснив він.

При цьому Ярослав Демченков вважає, що Росія більш залежна від європейського ринку, ніж сам ЄС.

"Без європейського ринку росіянам треба буде зупинити свої газові родовища, законсервувати їх, а потім, коли вони стануть їх відновлювати, то буде втрачено 70% газових родовищ. Тому якщо Путін і вирішить блефувати і зупинити постачання газу в Європу, то він просто зруйнує свою газову інфраструктуру", – сказав Демченков.

За його словами, від зрідженого природного газу з Росії Євросоюз узагалі може відмовитися без особливих негативних наслідків.

Те саме стосується і російських нафтопродуктів: ті 15% дизельного палива, яке імпортується в Європу з Росії, можна замінити власним виробництвом та додатковим імпортом з Північної Америки та Азії.

Щодо нафти, Україна вважає за можливе поступове ембарго "з негайним припиненням морського імпорту та подальшим припиненням імпорту нафти через трубопровід упродовж наступних дев’яти місяців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram