ГоловнаЕкономікаДержава

Вітренко: не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу через Україну

"Чи можна вірити, якщо хтось щось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє".

Вітренко: не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу через Україну
Юрiй Вiтренко
Фото: oilpoint.com.ua

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко сумнівається в німецьких гарантіях транзиту газу територією України.

Про це він сказав у інтерв'ю "Голосу Америки".

"Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але постає питання - яка ціна цих гарантій, бо Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер два для нас не є чимось привабливим", - сказав він.

"Чи можна вірити, якщо хтось щось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє. Ми це проходили на практиці. Я особисто вів переговори з «Газпромом» і підписував контракт на транзит. На практиці, вони приходять на переговори і кажуть: «Ми не знаємо про що ви і з ким говорили без нас»", - додав Вітренко.

Нагадаємо, що 22 липня Сполучені Штати та Німеччина повідомили про угоду, за якою американці не будуть заважати добудові "Північного потоку - 2", а Німеччина натомість зобов'язується вибити для Україні продовження газової угоди з Росією на 10 років.

У грудні 2019 року між Україною та Росією було підписано п'ятирічний транзитний контракт. Росія зобов'язалася прокачати через територію України 65 млрд кубометрів газу у 2020 році та 40 млрд кубометрів газу щорічно в 2021-2024 роках. Сторони контракту також планують розглянути можливість продовження співпраці з питань транзиту газу на аналогічних умовах на 2025-2034 роки. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram