ГоловнаЕкономікаФінанси

Шмигаль чекає грошей від ЄС, незважаючи на відставку Смолія

До кінця місяця може бути підписана п'ята програма макрофінансової допомоги.

Шмигаль чекає грошей від ЄС, незважаючи на відставку Смолія
Фото: ТРК Украина

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що міжнародні партнери спокійно поставилися до відставки глави Національного банку Якова Смолія. Доказом цього стане підписання угоди з Євросоюзом про п'яту програму макрофінансової допомоги на €1,2 млрд.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна" ввечері 3 липня.

"МВФ відреагував напружено, але стримано. Ми продовжуємо співпрацювати, міністр фінансів розмовляв з ними буквально вчора. Сьогодні я спілкувався з віцепрезидентом Європейської комісії, і ми підтвердили йому незмінність напрямку і взагалі політики Національного банку. Європейські партнери очікують рішення щодо керівника спокійно. І що дуже важливо, ми продовжуємо працювати з Європою, і вже в 20-х числах липня, я сподіваюся, ми підпишемо черговий меморандум про надання наступної програми макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро від Європейського Союзу", - заявив Шмигаль.

За його словами, держава планує назвати кандидата на посаду глави Національного банку в найближчі кілька днів. Шмигаль стверджує, що це буде професіонал з "кришталевою репутацією".

"Сьогодні, завтра, післязавтра, найближчими днями - така кандидатура буде обрана. Керівники банків назвали свої пропозиції, є, можна сказати, шорт-лист кандидатів, які задовольняють наших міжнародних партнерів", - сказав він.

Нагадаємо, що в рамках співпраці між Україною і ЄС в 2014-2019 роках вже було реалізовано чотири програми макрофінансової допомоги ЄС, а Україна отримала пільгове кредитне фінансування на загальну суму 3,81 євро.

Усі отримані в попередні періоди України кошти макрофінансової допомоги ЄС пішли на зменшення зовнішнього фінансового тиску, поліпшення платіжного балансу держави, забезпечення бюджетних потреб.

У травні 2020 року Євросоюз узгодив п'яту програму на €1,2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram