ГоловнаЕкономікаБізнес

Рішення українських учених з "MHP accelerator 2.0" дозволить підвищити врожайність на 30% Актуально

Київські вчені – батько та син Володимир і Сергій Клюси розробили технологію виробництва органічних фосфорних добрив з біомаси. Про це повідомляє 24 канал у спецпроєкті "Світ можливостей" про успішних українських підприємців і стартапи.

Суть виробничої технології геніально проста: щоб отримати всі поживні речовини для рослин з органічної біомаси, її піддають піролізу.

"Насамперед це безпечний для навколишнього середовища спосіб переробки відходів, завдяки якому ми отримуємо органічне добриво. Ми повертаємо за суттю все, що беремо від природи", – пояснив суть процесу Сергій Клюс, чия ідея пройшла прокачування до готової промислової технології в  "MHP accelerator 2.0".

При цьому сам матеріал, з якого виробляють добрива – це практично нічого не варті відходи виробництва птахофабрик: кістки, пташиний послід, сухий залишок, який утворюється під час роботи біогазових станцій. Вчені вивчили відомі методики та розробили найменш витратний спосіб переробки. Рішення українського стартапу дозволяє вирішити питання утилізації відходів птахівництва – це дорогий і складний процес.

Замість додаткових витрат на утилізацію технологія випускників MHP accelerator 2.0 створює для птахофабрик новий напрямок бізнесу – виробництво органічних фосфорних добрив з біомаси. Цього року їх уже тестували на різних площах – очікується урожай мінімум на третину більше, ніж зазвичай.

Над своїм проектом вчені працювали п’ять років. Вони подали заявку на програму розвитку стартапів MHP accelerator 2.0. – спільний проєкт RadarTech, Agrohub і МХП.

У результаті найбільший український виробник і експортер птиці МХП отримає готову екотехнологію для переробки відходів. За словами Сергія Клюса, участь в акселерації стартапів – дуже корисний досвід, адже в рамках проєкту рішення пілотувалося на базі однієї з птахофабрик МХП Оріль-Лідер.

"Завдяки проєкту MHP accelerator 2.0 вчені навчилися робити зі своїх знань бізнес. Тепер Клюси планують впровадити свою технологію на всіх українських птахофабриках", - зазначають автори спецпроєкту.

Кожен український підприємець, який бажає розповісти свою історію успіху в рамках спецпроєкту "Світ можливостей" всеукраїнського телеканалу 24 і агроіндустріальних холдингу МХП, до кінця року може подати заявку тут — і вашу історію дізнається вся країна!


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram