ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки запустило портал ProZvit зі звітами держпідприємств

Фінансові результати ДП доступні будь-кому охочому.

Мінекономіки запустило портал ProZvit зі звітами держпідприємств

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запустило портал державних підприємств ProZvit. Його презентували на пресконференції в п'ятницю, 12 липня.

"Коли після Майдану ми починали реформу сектору держпідприємств, не було відомо, скільки було цих державних підприємств, не було зрозуміло, хто що робив", - пояснив необхідність нового сайту перший заступник міністра економіки Максим Нефьодов.

Станом на 2018 рік уже відомо, що в Україні 3633 державні підприємства, з яких тільки 1474 надали річні звіти.

"В Україні близько 90 органів, які здійснюють управлінські функції щодо держпідприємств. У когось воно одне, у когось - 300-400. Кожен з органів збирає інформацію, якось її аналізує та подає в міністерство. Як правило, це було в паперовому вигляді та дублювалося таблицями Excel, які були складно аналізувати", - розповів керівник проекту Роман Кропивницький.

За його словами, у зв'язку з цим у міністерстві вирішили створювати електронну базу даних і рухатися в бік big data. Для початку взялися за фінансові звіти.

"Ми пройшли довгий шлях, щоб перевести це в електронний формат, щоб припинити подачу інформації в роздрукованих звітах, прошитих нитками, з папірцями з печатками", - визнав Нефьодов.

Створений портал не тільки збирає інформацію з бази даних, а й дозволяє її аналізувати за основними напрямками. "Наступним кроком, який ми плануємо зробити, стане розробка BI-системи, щоб органи управління могли аналізувати інформацію секторально", - заявив Кропивницький.

За словами Нефьодова, мета порталу - не просто відкритість заради відкритості, а реальна користь для державного управління. "Як можна приймати якісь управлінські рішення чи визначати ризики для держави, якщо все, що є про підприємство, - це стоси паперів, які фізично неможливо перевірити", - сказав він.

Портал держпідприємств є за адресою prozvit.com.ua. Ним займається ДП "Прозорро Продажі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram