ГоловнаЕкономікаБізнес

«Нові ворота для українського експорту»: на Запоріжжі «НІБУЛОН» запустив свій 27-й річковий термінал Новости компаний

Лідер аграрного ринку України, компанія «НІБУЛОН», напередодні ввела в експлуатацію свій 27-й річковий перевантажувальний зерновий термінал. Об’єкт побудували за 4 місяці в селі Тернівка Вільнянського району Запорізької області. В проєкт інвестували $23 млн. Про це на урочистій церемонії запуску об’єкта заявив генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський.

За його словами, потужності термінала дозволять приймати до 300 тис. тонн зерна на рік. Після появи термінала в Тернівці загальний обсяг елеваторних місткостей у розпорядженні компанії сягне 2 млн тонн одночасного зберігання.

«Поява такого об’єкта економічно вигідна сільгоспвиробникам, адже на кожній тонні зерна вони за рахунок зменшення логістичних витрат зможуть отримувати до $10 прибутку. Крім того, завдяки тому, що ми знімемо з автомобільних доріг до 12,5 тис. вантажівок на рік і переводимо ці вантажі на річковий транспорт, Запорізька область може економити щорічно щонайменше 300 млн грн на ремонтах доріг. Передусім, у самому Запоріжжі, де зерновози їхали раніше прямо через місто», – відзначив Олексій Вадатурський.

Він також додав, що підготовка до введення в експлуатацію термінала включала в себе і роботу із підхідними водними шляхами. «Через замулення і обміління щороку Україна втрачає до 100 км водних артерій. Ми ж тільки на цьому об’єкті змогли розчистити додатково 15 км водного шляху. Тут будуть ходити великотоннажні судна із глибиною осадки до 4 м. Тобто це судна морського, а не річкового класу», – сказав гендиректор «НІБУЛОНа».

 

За словами т. в. о. голови Запорізької облдержадміністрації Елли Слепян, завдяки терміналу в громаді Тернівки буде створено 120 нових робочих місць, а податкові надходження в місцевий бюджет щороку становитимуть не менш як 5 млн грн.

«Це дуже соціально відповідальний бізнес, він дуже багато робить для громади. Я би хотіла побажати нашій області мати більше таких інвесторів, ми їх із задоволенням зустрічаємо, із задоволенням робимо для них зелену вулицю», – відзначила вона.

Колишній голова області Костянтин Бриль додав, що в регіоні створювали всі умови, аби не допустити ані бюрократичних, ані корупційних перепон для будівництва.

Олексій Вадатурський підтвердив, що інвестиційний клімат, створений для компанії в Запорізькій області, максимально сприяв реалізації проєкту. «Діяльність нашої компанії – це як лакмусовий папірець інвестиційної привабливості регіону. На Херсонщині після першого нашого термінала побудували 8 нових підприємств, на Запоріжжі – 10. Коли ми ідемо в регіон працювати – це сигнал іншим: раз «НІБУЛОН» може, то і ви можете заходити», – відзначив він.

За словами президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова, саме із таких компаній, як «НІБУЛОН», які вкладають кошти на батьківщині, починається притік інвестицій в економіку. «Якщо іноземні інвестори бачать, що українська компанія вкладає гроші – це сигнал того, що їй комфортно, що вона вірить в цю країну, що вона заробляє тут кошти. І це запрошення для іноземців: ви теж так можете», – сказав Чижиков.

«Ви стаєте ще одними воротами для експорту української висококласної продукції на зовнішній світ, ви з’являєтесь на карті як точка, з якою у світі рахуються. І це дійсно, перемога керівництва, команди «НІБУЛОН», це перемога місцевої влади, яка підтримала вас на цьому  дуже непростому шляху. І це перемога всіх тут присутніх місцевих громадян, які відкрили свої серця, довірились, повірили в цей проєкт», – додав Г. Чижиков.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Володимира Топчія, реалізація таких проєктів, як розбудова річкової аграрної інфраструктури – це значна інвестиція в майбутній розвиток не лише сільського господарства, але й економіки в цілому. Він також додав, що рекорди врожаю та експорту, які ставлять українські аграрії, були б неможливі без таких інфраструктурних проєктів, як проєкти «НІБУЛОНа».

Проєкт із відродження судноплавства на Дніпрі та Південному Бузі, в рамках якого «НІБУЛОН» будує річкові перевантажувальні термінали, першим серед міжнародних фінансових структур підтримав Європейський банк реконструкції та розвитку. Асоційований директор, старший банкір представництва ЄБРР в Україні Марія Огороднікова відзначила, що банк і надалі сподівається продовжувати співпрацю із компанією і бути частиною тієї великої роботи, яку робить підприємство для розвитку аграрного сектору в Україні.

«Ми співпрацюємо з ЄБРР, з Європейським інвестиційним банком і Міжнародною фінансовою корпорацією. Без такої довіри першокласних західних інвесторів, банків неможливо було б виконати цей інвестиційний проєкт», – відзначив у відповідь Олексій Вадатурський.

«У країні за довгі роки відбуваються і політичні зміни, зміни міністрів, ніхто не пам'ятає скільки їх було, ніхто не пам'ятає чим вони займалися. Але всі знають, що весь цей час компанія «НІБУЛОН» будувала, інвестувала, і у компанії є чим пишатися», – підкреслив він.

            У планах компанії «НІБУЛОН» розпочати проєктування та будівництво ще двох річкових перевантажувальних терміналів: у с. Мар'янське Апостолівського та смт Курилівка Петриківського районів Дніпропетровської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram