ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд визначить ціну газу, закупленого в "Газпрому" на початку 2014-го

Сторони не змогли домовитися.

Стокгольмський суд визначить ціну газу, закупленого в "Газпрому" на початку 2014-го
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Стокгольмський арбітраж сам визначить ціну газу, який "Нафтогаз" закуповував у "Газпрому" в другому кварталі 2014 року.

Про це у фейсбуці повідомив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

Він нагадав, що ціна газу за контрактом з "Газпромом" на другий квартал 2014 року становила 485 доларів за тисячу кубометрів.

Постачання з Європи на словацькому напрямку, які дозволили замістити постачання "газпромівського" газу, почалися тільки з третього кварталу 2014 року, а в другому кварталі 2014 року "Нафтогаз" відбирав "газпромівський" газ у великих обсягах.

окремому рішенні від 31 травня 2017 року Стокгольмський арбітраж задовольнив нашу вимогу про те, що формулу слід переглянути. Визначив принцип - формула повинна бути прив'язана до котирувань ціни на газ на європейському ринку, а не до ціни на нафтопродукти, як у поточній формулі. Запропонував сторонам у рамках цього принципу домовитися про вибір котирувань і відповідні зміни до контракту. Сторони домовитися не змогли. Тепер арбітраж сам визначить нову формулу розрахунку ціни", - написав Вітренко.

"Нафтогаз" упевнений, що за новою формулою ціна за другий квартал 2014 року буде значно нижчою за 485 доларів.

Нагадаємо, "Газпром" 7 листопада подав апеляцію на проміжне рішення арбітражу Стокгольма за позовом щодо контракту на постачання газу від 19 січня 2009 року і його часткове скасування.

Стокгольмський арбітраж 31 травня задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов з квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" за принципом "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплати за газ у четвертому кварталі 2014 року і в 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram