ГоловнаЕкономікаДержава

Бюджетна децентралізація збільшила доходи регіонів на 40%, - нардеп

Депутат Хміль пропонує піти далі і платити податки за місцем розміщення підприємства, а не реєстрації.

Бюджетна децентралізація збільшила доходи регіонів на 40%, - нардеп
Фото: nfront.org.ua

Бюджетна децентралізація збільшила доходи місцевих бюджетів 2015 року на 40%, або на 44 млрд гривень. Про це заявив представник фракції "Народний фронт", секретар комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Михайло Хміль під час круглого столу на тему децентралізації.

Він пропонує законодавчо закріпити норму про те, що податки слід сплачувати за місцем фактичного розташування підприємства, а не за місцем його юридичної реєстрації, що дасть поштовх для подальшого якісного розвитку регіонів.

"Якщо завод розташований, наприклад, на території Львівської області, то він повинен платити податки в місцевий бюджет, а не в бюджет тієї області чи міста, де юридично зареєстровано його офіс - у Києві чи Дніпропетровську", - зазначив він.

Народний депутат вважає, що необхідно перебудувати загалом систему взаємовідносин місцевої влади та бізнесу в Україні. Як позитивний приклад Хміль навів досвід Польщі, де керівники місцевих органів влади "практично напам'ять знають усіх своїх великих платників податків, керівників великих підприємств і самі пропонують їм допомогу".

"У Польщі зовсім інша логіка і філософія спілкування влади і бізнесу. Не бізнес звертається до влади, а місцевий керівник звертається до представника бізнесу і каже: "Чим я тобі можу допомогти? Чим я тебе можу заохотити, щоб ти залишився на моїй території і платив тут податки?" Це і є те, що концептуально несуть у собі законопроект про зміни до Конституції України та всі супутні законопроекти про децентралізацію, а саме - перебудова нинішньої психології на таку, коли чиновник буде зацікавлений у тому роботодавці, який працює на його території", - зазначив народний депутат.

При цьому Хміль нагадав, що ще 3-4 роки тому спостерігалася дуже негативна тенденція концентрації всіх великих платників податків у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram