ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк почне продавати боргові папери з грудня

У НБУ накопичилося до 75% всіх держоблігацій Мінфіну.

Нацбанк почне продавати боргові папери з грудня
Фото: Макс Левин

Нацбанк урегулював порядок купівлі та продажу боргових цінних паперів на біржових торгах Постановою №762 від 3 листопада 2015 року, сказано на сайті центробанку. Постанова набирає чинності 1 грудня 2015 року.

У портфелі Нацбанку накопичилося 75% випущених Мінфіном України боргових паперів, повідомляє Reuters. За даними на 11 листопада, в обігу перебувають ОВДП на суму 500,5 мільярда гривень (22 млрд доларів США), з яких на 374,3 мільярда гривень (16,4 мільярда доларів США) - в портфелі Нацбанку, на 82,7 мільярда - у банків, на 21,1 мільярда - в інших українських інвесторів, на 22,5 мільярда - у нерезидентів.

Нацбанк підтримував уряд України фінансово, викуповуючи через держбанки боргові папери. Також Нацбанк видавав рефінансування комерційним банкам під заставу облігацій внутрішніх держпозик.

Грошова емісія НБУ стала одним із чинників прискорення інфляції в Україні. Темпи зростання цін сягнули 60% у річному вимірі в травні 2015 року. Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб казав LB.ua, що центробанк прагне стабільного рівня річної інфляції на рівні 4-6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram