ГоловнаЕкономікаДержава

Борг споживачів перед "Київенерго" від початку року зріс на 135 млн грн

Компанія закликає киян не накопичувати борги.

Борг споживачів перед "Київенерго" від початку року зріс на 135 млн грн
Фото: Макс Левин

Заборгованість споживачів столиці за використану електричну енергію перед ПАТ «Київенерго» від початку 2015 року зросла на 135,1 млн грн і станом на 1 жовтня 2015 р. перевищила 847,1 млн грн.

Основними причинами зростання цієї заборгованості стало збільшення від початку 2015 року боргів за електроенергію КП «АК «Київводоканал», населення та ЖЕО столиці. Сумарно заборгованість цих споживачів збільшилась на 129,6 млн грн і сягнула 620 млн грн. У тому числі заборгованість КП «АК «Київводоканал» за 9 місяців 2015 року зросла на 73,8 млн грн, до 342,2 млн грн. Наразі його розрахунки з "Київенерго" є найнижчими та становлять лише 81,5% від відпущеної йому електроенергії.

Населення столиці за 9 місяців 2015 року збільшило заборгованість за електроенергію перед Компанією на 43,6 млн грн, або майже на 35%, до 172,7 млн грн. При цьому заборгованість державного бюджету з нарахованих пільг та субсидій населенню станом на 1 жовтня становить понад 44 млн грн і зросла від початку року на 39,4 млн грн. Станом на 8 жовтня ц.р. державний бюджет переказав 33,4 млн грн, частково погасивши заборгованість із пільг і субсидій населенню.

Борги підприємств, які обслуговують житловий фонд столиці (ЖЕО), із початку 2015 року збільшилися на 12,1 млн грн і сягнули 105,1 млн грн. Зростання відбулося передусім через збільшення на 17% заборгованості за електроенергію комунальних ЖЕО м. Києва. Станом на 1 жовтня їхня заборгованість становила 80,7 млн грн.

Компанія закликає киян не накопичувати борги за електроенергію й уважно застосовувати тариф від Національного регулятора. Від своєчасної оплати рахунків за електроенергію безпосередньо залежить модернізація електричних мереж й електричного обладнання столиці, як наслідок – якість надання послуг електропостачання.

Крім того, накопичення заборгованості споживачів за електричну енергію ставить під загрозу розрахунки з Оптовим ринком електроенергії (ОРЕ), де Компанія закуповує майже 70% електроенергії для задоволення потреб мешканців столиці. Зауважимо, що, відповідно до затвердженого регуляторними органами нормативу, 95,3% всіх коштів споживачів за електричну енергію перераховуються ДП «Енергоринок», решта 4,7% залишається в "Київенерго" для реалізації виробничих програм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram