ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала купувати вугілля у Росії

Тонна кузбаського антрациту коштує 65-67 доларів

Україна почала імпорт вугілля-антрациту з Росії в рамках підготовки до опалювального сезону.

Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на закритому засіданні антикризового енергетичного штабу, яке відбулося минулої п'ятниці. Виступ міністра оприлюднила сьогодні прес-служба Міненерговугілля.

"На сьогодні "Центренерго", наскільки я знаю, відвантажує з Кузбасу першу партію. Очікується, що це буде 200 000 тонн протягом найближчого часу, я думаю, що перші вагони вже до кінця серпня надійдуть на станцію. Це займає приблизно від 5 до 10 днів залежно від логістики, тому до кінця серпня ці вагони вже мають надійти на станцію", - сказав Демчишин.

За його словами, російське вугілля коштує близько 65-67 доларів за тонну.

"Газове вугілля ми видобуваємо в Україні - це і Павлоград, і Добропілля, і державні шахти - сумарно понад 23 млн тонн, які можуть повною мірою забезпечити маркою Г. Марка А, на жаль, не видобувається. Її треба завозити або із зони АТО, або з Росії, або з далекого зарубіжжя (ПАР, Штати). Але це все логістика, це час і гроші. Вугілля, що надходить морем, ми можемо купувати і купуємо зараз насправді по 77-80 дол. на станції. Вугілля, яке заходить з Росії, - це десь приблизно 65-67 дол. І українське вугілля, мається на увазі, що видобувається не так на контрольованій території, - це приблизно 52-55 дол. Тобто різниця суттєва", - сказав він.

Нагадаємо, що запаси вугілля на станціях на сьогодні знаходяться на дуже низькому рівні. За даними "Укренерго" за 25 серпня, на складах знаходиться 585,7 тисячі тонн антрациту (з яких 424,3 тисячі тонн - на Луганській ТЕС, яка відрізана від енергосистеми України) і 732,9 тисячі тонн вугілля марок Г і Д.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram