ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко дозволивши депозити без дострокового повернення

В Україні з'явиться новий вид депозитів

Порошенко дозволивши депозити без дострокового повернення
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко підписав закон про визначення умов заборони на дострокове зняття депозитів.

У картці закону на сайті Верховної Ради значиться, що він підписаний президентом 3 червня.

14 травня Верховна Рада внесла зміну до статті 1060 Цивільного кодексу, яка визначає умови повернення депозитів, прийнявши 226 голосами у другому читанні законопроект №1195, підготовлений нардепами Павлом Різаненком та Ольгою Бельковою.

У нинішній редакції цієї статті йдеться, що за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Якщо депозит повертається достроково, то відсотки за ним виплачуються у розмірі процентів за вкладами до запитання (тобто на мінімальному рівні).

За новими правилами, вклади до запитання банки будуть зобов'язані видати на першу вимогу клієнта, тоді як дострокове зняття депозитів на термін допускається, тільки якщо така можливість прописана у договорі. При цьому якщо строковий депозит закінчився, він автоматично переводиться у розряд вкладів до запитання. Зараз строкові вклади зазвичай продовжуються на новий термін.

Проект не має зворотної сили, тому всі діючі строкові вклади під нього не підпадають.

Закон набуде чинності наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, банки неодноразово виступали за те, щоб їм дозволили не повертати депозити на першу вимогу населення, як вони не вимагають виплати кредитів на першу вимогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram