ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк очікує, що імпортний газ для України подешевшає до $250-300

Ціна газу, який Україна отримує з Європи, нижча, ніж та, яку виставляє РФ

Яценюк очікує, що імпортний газ для України подешевшає до $250-300
Фото: Макс Требухов

Обсяг імпорту газу із Словаччини в Україну в січні 2015 року становив 1 млрд кубометрів і перевищив обсяг імпорту газу, здійснюваного з Росії.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, передає УНІАН.

При цьому він підкреслив, що якщо обсяги імпорту буде збережено, то в цілому за рік обсяг імпорту газу зі Словаччини перевищить 10 млрд кубометрів, а ціна газу на поточний момент і надалі буде меншою від ціни, яку пропонують російські постачальники.

"Я хочу надати деякі цифри. У січні ми імпортували зі Словаччини більше, ніж з Росії. Обсяг імпорту становив 1 млрд кубометрів. Якщо торік ми могли по реверсному потоку отримувати від 8 до максимум 10 млрд кубометрів газу, то за підсумками 2015 року ми розраховуємо імпортувати до 14 млрд кубометрів", - сказав Яценюк.

"І, як це не дивно, ціна газу, яку ми отримуємо від наших словацьких партнерів і з Європи, нижча, ніж та, яку ми отримуємо від Російської Федерації", - додав прем'єр.

Прем'єр також повідомив, що з урахуванням падіння цін на нафту і загального зниження ціни навіть російського газу для України до 329 дол. за тисячу кубометрів, ціна палива на другий і третій квартал буде не вища від 250-300 дол. за тисячу кубометрів.

Крім того, Яценюк зазначив, що перспектива створення нового енергетичного хабу в Європі, завдяки об'єднанню зусиль України та Словаччини, цілком реальна.

Раніше прем'єр-міністр Словаччини Фіцо зазначив, що його країна постачає третину обсягу газу, який отримує Україна, і зараз є технічна можливість, щоб обсяг газу збільшився.

На початку грудня 2014 року оператор газотранспортної системи України - "Укртрансгаз" завершив роботи з монтажу сполучного трубопроводу між магістральними газопроводами "Вояни - Ужгород" і "Союз" для підвищення продуктивності і гнучкості словацького маршруту постачання "блакитного палива" в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram