ГоловнаЕкономікаДержава

Розслідування Кабміну виявило ознаки держзради з боку "Укрінтеренерго", - депутат

Розслідування Кабміну виявило ознаки держзради з боку "Укрінтеренерго", - депутат
Фото: www.dtek.com

Службове розслідування, проведене Кабінетом Міністром, виявило ознаки державної зради в діях службових осіб "Укрінтеренерго" під час укладання договорів про імпорт електроенергії з Росії.

Про це пишуть "Экономические известия" з посиланням на нардепа Павла Пинзеника.

Він нагадав, що, згідно з укладеними "Укрінтеренерго" договорами, держкомпанія не тільки імпортує електроенергію з Росії, а й постачає її у Крим. При цьому "Укрінтеренерго" формує "фантастичну заборгованість перед "Енергоринком" - за січень вона вже становить понад 300 млн грн, за лютий ні копійки "Енергоринку" "Укрінтеренерго" не заплатило", наголосив Пинзеник.

"Тобто ми все авансуємо й оплачуємо постачання електроенергії для Кримського півострова, який, до речі, в договорах названий Кримським федеральним округом", - додав він. Депутат нагадав, що матеріали службового розслідування передано в Генпрокуратуру України. "Звідси питання - чи збирається робити міністр кадрові висновки щодо посадових осіб "Укрінтеренерго"?" - звернувся Пинзеник до міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина.

Відповідаючи на запитання, Демчишин заявив, що в оригіналі договору, який він приніс у Раду, "немає жодної згадки про контрагента з Федерального округу Крим", але сам контракт депутатам міністр не продемонстрував. Також Демчишин додав, що поставив директорові "Укрінтеренерго" завдання поліпшити договір про імпорт електроенергії з російською компанією "Интер РАО".

"Тиждень тому йому було виділено два тижні на виконання цих завдань. Якщо протягом цього періоду завдання не будуть виконані, будуть прийматися кадрові рішення", - сказав міністр. На запитання про неплатежі і борги "Укрінтеренерго" перед "Енергоринком" за постачання електроенергії до Криму в січні та лютому Демчишин не відповів.

Як повідомляли, наприкінці грудня 2014 року ВАТ "Интер РАО" і ДПЗД "Укрінтеренерго" уклали договір про експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему (ОЕС) України. Річний контракт набув чинності 30 грудня 2014 року і передбачає рівномірний графік постачань до 1,5 ГВт. Україна 2014 року імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, що в 4,6 разу більше, ніж 2013 року, зокрема в грудні імпорт е/е з РФ склав 93,2 млн кВт-год. У січні 2015 року імпорт електроенергії з РФ склав близько 380 млн кВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram