ГоловнаЕкономікаФінанси

ВАСУ: рішення про ліквідацію банку "Форум" ухвалили з порушеннями

Новинський запропонував "повернути ситуацію на кілька кроків назад"

ВАСУ: рішення про ліквідацію банку "Форум" ухвалили з порушеннями
Фото: smart-holding.com

Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу компанії Yernamio Consulting LTD, що входить до "Смарт-Холдинг", про скасування рішення Фонду гарантування вкладів про ліквідацію банку "Форум".

Як повідомили РБК-Україна в компанії "Смарт-Холдинг", рішення ухвалено у четвер, 22 січня.

У "Смарт-Холдингу" нагадали, що мажоритарний акціонер банку "Форум", в суді наполягав на необґрунтованості відхилення поданої колишнім власником банку програми його порятунку і ухвалення рішення про ліквідацію банку.

Суд взяв до уваги доводи компанії Yernamio Consulting LTD і задовольнив її вимоги в частині скасування рішення виконавчої дирекції ФГВФО про затвердження плану врегулювання виведення з ринку ПАТ "Банк Форум", відкликання ліцензії та подальшої ліквідації. Таким чином, вища судова інстанція визнала, що рішення ФГВФО про ліквідацію банку було ухвалено з порушеннями і є протиправним.

"Смарт-Холдинг" продовжує боротьбу за банк і права вкладників, незважаючи на те, що "Форум" без будь-яких підстав вивели з ринку і розпочато ліквідаційну процедуру. При цьому не розглянуто всі запропоновані варіанти порятунку банківської установи", - підкреслили в компанії.

Проблеми банку "Форум" посилилися позаторік. За даними "Смарт-холдингу", попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви у потрібному обсязі. Ця інформація була прихована і від НБУ, і під час останнього продажу банку "Смарт-Холдингу", який подав позов на Commerzbank у міжнародний суд ICC.

14 березня 2014 року ФГВФО вирішив ввести тимчасову адміністрацію в банк "Форум".

Власник "Смарт-Холдингу", народний депутат Вадим Новинський заявив, що готовий продовжити боротьбу за порятунок банку і пообіцяв, крім уже перерахованих Нацбанку на ці цілі 50 млн дол., виділити у вересні ще 60 млн дол. "Якщо суд прислухається до наших аргументів, ситуацію можна повернути на кілька кроків назад, провести конкурс з пошуку інвестора банку прозоро і ефективно. Наші пропозиції, в тому числі і з реструктуризації вкладів, залишаються чинними", - зазначив Новинський.

Він нагадав, що намір відновити роботу банку закріплено спільним протоколом з ФГВФО та НБУ, і "Смарт-Холдинг" зі свого боку повністю його дотримувався.

27 травня 2014 року Фонд на засіданні дирекції прийняв рішення про кінцеву відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) у придбанні банку "Форум" та про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення дирекції Фонду чинним.

Банк "Форум" заснований у 1994 році. На 1 січня 2014 року "Смарт-Холдинг" володів 98,6764% статутного капіталу банку "Форум" через Yernamio Consulting. Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2014 року за розміром загальних активів банк "Форум" посідав 24-те місце (10,404 млрд грн), серед 180 українських банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram