ГоловнаЕкономікаБізнес

Фірташ отримав від Путіна кредити на $11 млрд

Агентство Reuters розслідувало діяльність офшорних компаній олігарха

Фірташ отримав від Путіна кредити на $11 млрд
Фото: dmitryfirtash.com

авдяки підтримці президента Росії Володимира Путіна український олігарх Дмитро Фірташ зміг придбати за пільговою ціною понад 20 мільярдів кубометрів газу і отримати кредитів на понад $11 мільярдів. Таких висновків дійшли журналісти агентства Reuters під час власного розслідування.

Кредитну лінію на 11 млрд доларів видав "Газпромбанк", підконтрольний наближеним Путіна. Офшорні компанії Фірташа, зареєстровані на Кіпрі, заробили на угоді з газом понад $3 млрд.

"Рейтер" цитує російські митні документи, згідно з якими "Газпром" продав Фірташу понад 20 млрд кубометрів газу за заниженою ціною - $249 за тисячу кубометрів. Угоди укладалися в 2010-2014 роках.

Ціна російського газу для НАК "Нафтогаз" тоді ж становила $412 за тисячу кубометрів.

Українські митні документи та корпоративні заявки показують, що компанії Фірташа на Кіпрі та в Швейцарії перепродували російський газ хімічним заводам Фірташа в Україні по $430 за тисячу кубометрів. Ціни та обсяги дозволяють припустити, що дві офшорні компанії олігарха на цих оборудках заробили близько $3,7 мільярда протягом двох років.

Reuters стверджує, що "Газпромбанк" приступив до кредитування компаній Фірташа незабаром після приходу Віктора Януковича до влади в лютому 2010 року. У червні того ж року Фірташ заснував на Кіпрі компанію під назвою Ostchem Investments, яка, згідно з кіпрськими документами, через місяць отримала кредитну лінію "Газпромбанку" на $815 млн.

У вересні Ostchem Investments вже купила 90% заводу з виробництва добрив "Стирол" в Україні.

Reuters також стверджує, що в березні 2011 року, "Газпромбанк" зареєстрував кредитну лінію для компаній українського олігарха на суму до $11 мільярдів.

Протягом наступних семи місяців 2011 року Фірташ придбав контроль над ще двома заводами з виробництва добрив в Україні: "Азот" (м. Сєвєродонецьк) та "Азот" (м. Рівне). Він також купив морський порт "Ніка Тера" і "Надра Банк".

У результаті всіх цих придбань Фірташ став п'ятим за обсягом виробником добрив.

Нагадаємо, нині Фірташ перебуває в Австрії, де очікує рішення суду про можливу екстрадицію його до США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram