ГоловнаЕкономікаБізнес

Через дії Кабміну будувати нові сонячні електростанції невигідно, - експерт

Перегляд "зеленого" тарифу знизить привабливість альтернативної енергетики

 Через дії Кабміну будувати нові сонячні електростанції невигідно, - експерт
Фото: domik.net

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня, яким НКРЕ рекомендовано знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 при розрахунку "зеленого" тарифу призведе до того, що будувати нові сонячні електростанції в Україні стане економічно невигідно.

Такий прогноз у коментарі "Форуму" озвучив Дмитро Лукомський, виконавчий директор компанії "Рентхено", одного з провідних девелоперів сонячних електростанцій.

"Розпорядження Кабміну не містить економічного обґрунтування, чому НКРЕ пропонується знизити піковий коефіцієнт саме вдвічі і як це позначиться на термінах окупності проектів. За нашими розрахунками, у випадку зниження НКРЕ пікового коефіцієнта вдвічі, як пропонує Кабмін, будувати нові сонячні електростанції не має сенсу", - заявив Лукомський.

Він пояснив, що це рекомендація Кабміну, у випадку її реалізації НКРЕ, негативно відіб'ється на інвестиціях не тільки у сонячну енергетику, але і в Україну у цілому.

"У всьому світі "зелений" тариф поступово знижується для нових електростанцій. Але для цього необхідний перехідний період, наприклад, рік. Щоб проекти встигли добудувати, а на нових проектах інвестори могли підрахувати, чи можна при такому тарифі будувати. Діючий "зелений" тариф відповідав тим економічним умовам та термінам окупності, які існували в Україні на момент прийняття закону "Про електроенергетику". На цих правилах гри зайшли інвестори, взяли кредити. І для них будь-які непередбачені зміни суттєво погіршать ситуацію", - вважає Лукомський.

Раніше Міненерговугілля вже робило спроби знизити "зелений" тариф для сонячних електростанцій, які працюють. Після чого більше двох десятків компаній на ринку сонячної енергетики підготували і направили голові парламентського Комітету з ПЕК, міністру Міненерговугілля, голові НКРЕ листа про неприпустимість зменшення "зеленого" тарифу для сонячних електростанцій.

Гравці ринку акцентували увагу на тому, що на стадії розвитку своїх проектів вони залучали іноземні інвестиції, а також кредитні фінансові ресурси від ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, Фонду чистих технологій, Глобального фонду кліматичного партнерства. За їх словами, будь-які зміни законодавства у цій сфері без обговорення з ринком можуть істотно погіршити взаємини з цими інститутами і вбити галузь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram