ГоловнаЕкономікаФінанси

Червень став найгіршим місяцем зі збору податків у 2014 році, - екс-міністр

Надходження до бюджету відстають від плану

Червень став найгіршим місяцем зі збору податків у 2014 році, - екс-міністр
Фото: Макс Левин

Зібрані в червні 13,5 млрд грн податків - це найнижчий показник надходжень у бюджет України з початку року.

Про це заявив екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Посилаючись на оперативні дані, екс-міністр зазначив, що загальна сума податкових платежів за перше півріччя 2014 року в бюджет становила 96,2 млрд грн. "Незважаючи на "героїчну" боротьбу з конвертами й іншими вітряками, за перше півріччя Міндоходів удалося виконати лише 96,9% з поставленого Мінфіном (і відкоригованого в бік зменшення в березні) плану надходжень - 99,2 млрд грн", - зазначив Клименко.

За підсумками півріччя бюджет недоотримав податкових платежів на 3 млрд грн. Порівняно з минулим роком податків зібрано за цей період менше на 6,3 млрд грн (факт першого півріччя 2013 року - 102,5 млрд грн).

"Можна, звичайно, сказати, що в усьому винні "папереднікі", які відповідали за збір бюджету в січні і частково в лютому. Але статистика за той самий червень розбиває цей аргумент одномоментно", - заявив Клименко. За його даними, за перший місяць літа план податкових надходжень виконано лише на 83%. Порівняно з травнем податків надійшло на 4,2 млрд грн менше. Усього в червні бюджет недоотримав 2,8 млрд грн податкових платежів.

Не краща ситуація і в митному напрямку, стверджує Клименко. Митних платежів до загального фонду держбюджету за 6 місяців надійшло на 4 млрд грн менше, ніж планував Мінфін (план - 52,5 млрд грн, факт надходжень - 48,6 млрд грн). Якщо торік за цей період митниці зібрали 51,4 млрд грн, то цього року - на 2,8 млрд грн менше. У червні 2014-го план виконано лише на 77,7%, бюджет недоотримав 2,5 млрд грн митних платежів.

"Як думаєте - в міністерстві настав відпускний період? Можливо і так. Але навіть ті, хто залишився, особливо не напружуються понаднормовою роботою. Принаймні жодне вікно в будівлі міністерства на Львівській площі після 20:00 не світиться. І навіть вікна моніторингового центру, який повинен працювати цілодобово", - зазначив Олександр Клименко. Екс-міністр рекомендує новому керівництву відомства "відірватися від такого приємного проведення часу, як роздача інтерв'ю українським та іноземним журналістам, і нарешті почати серйозно працювати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram