ГоловнаЕкономікаБізнес

Колектив "Укртрансгазу" написав лист Порошенкові через поділ компанії

Працівники газотранспортної системи заступилися за звільненого начальника

Колектив "Укртрансгазу" написав лист Порошенкові через поділ компанії

Колектив "Укртрансгазу" звернувся з відкритим листом до президента Петра Порошенка у зв'язку з рішенням уряду розділити компанію і звільнити голову правління Ігоря Лохмана.

Текст звернення оприлюднено на сайті профкому компанії.

"На початку червня цього року Кабінет Міністрів України заявив про початок реструктуризації ПАТ "Укртрансгаз" шляхом його поділу на дві компанії - "Українську газотранспортну систему" і "Українські газові сховища". Це було зроблено без попереднього обговорення з фахівцями ПАТ "Укртрансгаз", провідними науковими установами України та інформування профспілкових організацій, що передбачено галузевою угодою", - йдеться в листі.

Колектив компанії зазначає, що таке рішення провокує багато питань і занепокоєння щодо надійного функціонування ГТС.

"Адже підземні сховища є невід'ємним складовим технологічним елементом нинішньої газотранспортної системи, вони забезпечують надійне безперебійне та раціональне постачання газу споживачам України і надійність транзиту газу. Тут посилання на вимоги енергетичного законодавства ЄС є некоректними, оскільки норми ЄС забороняють одній компанії об'єднувати під своїм крилом три різні функції: видобуток, транспортування і продаж вуглеводнів. Поділ же транспортування та зберігання не є обов'язковим", - йдеться в листі.

В УТГ також вважають невиправданим звільнення Лохмана.

"Надійність функціонування газотранспортної системи забезпечується передусім завдяки вже традиційному десятки років укомплектуванню висококваліфікованими фахівцями-професіоналами всіх рівнів управління газотранспортною системою. На початку квітня цього року на посаду голови правління ПАТ "Укртрансгаз" призначили Лохмана Ігоря Вікторовича. За два місяці роботи на посаді голови правління ПАТ "Укртрансгаз", у цей непростий для держави час, Ігор Лохман професійно згуртував усю трирівневу управлінську вертикаль", - наголошено в листі.

Крім того, на профспілковій звітно-виборній конференції "Укртрансгазу", яка відбулася наприкінці травня в Черкасах, Лохману як голові правління від більш 100 делегатів було висловлено повний вотум довіри, а його програма подальшого функціонування та розвитку ПАТ "Укртрансгаз" схвалена одностайно.

"І раптом 10 червня наприкінці робочого дня без пояснення причин надходить факсограма за підписом голови правління НАК "Нафтогаз України" про усунення Ігоря Лохмана. Це відбулося без відповідного засідання і рішення правління або наглядової ради товариства.

Тобто проігноровано і норми статуту товариства, і найголовніше - думку багатотисячного колективу й інтереси газотранспортної системи України", - йдеться в листі.

Колектив УТГ наголошує, що такі дії НАК шкодять газотранспортній системі і державі в цілому.

При цьому автори документа акцентують, що, ухвалюючи такі важливі рішення, слід керуватися "виключно законами України, нормами статуту акціонерного товариства й інтересами газотранспортної системи, а не інтересами або настроями окремих осіб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram