ГоловнаЕкономікаДержава

Нинішнє послаблення гривні не загрожує економіці, - голова Ради НАБУ

Загалом ситуація під контролем, вважає експерт

Нинішнє послаблення гривні не загрожує економіці, - голова Ради НАБУ
Фото: Макс Левин

Відреагувавши на валютну паніку, громадяни в підсумку більше програють, аніж виграють.

Про це в ефірі телеканалу БТБ розповів голова ради Національної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

"Минулий рік держава закінчило з позитивним сальдо платіжного балансу, приплив валюти в країну був достатнім. Але з урахуванням останніх політичних подій на Майдані, нездатності політиків до мирного врегулювання кризи, ми мали певний вплив на фінансовий сектор. В окремі дні це був значний вплив на настрої наших громадян або користувачів банківських послуг. Хоча загалом ситуація під контролем і Національного банку, і комерційних банків", - сказав він.

Коментуючи ситуацію на депозитному ринку, Шпек зауважив, що ні у грудні, ні в січні суттєвого відтоку вкладів не спостерігали.

За його словами, панічні настрої окремих громадян, які вирішили завчасу забрати депозити, нівелюються обсягами нових вкладів.

Тим часом експерт зауважив, що громадяни, які зреагували на валютну паніку, в результаті більше програють, ніж виграють.

"Є спроба купити валюту за будь-яким курсом. Але ці бідні стануть іще біднішими, і ніхто від цього не виграє. Якщо подивитися на рівень девальвації, який є сьогодні, він не загрозливий ні для економіки, ні для ліквідності і платоспроможності банківської системи, - переконаний голова ради НАБУ. - Якщо порівняти розмір депозитних відсоткових ставок у гривні і рівень девальвації, то все одно громадяни можуть ще мати певний заробіток. Тут дуже важливо, щоб ми самі не розкручували ажіотаж і не жили сподіваннями, що Національний банк коштом золотовалютних резервів повинен утримати курс, це не його функція".

Основне завдання регулятора, за його словами, полягає у згладжуванні надмірних коливань на ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram