ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк оголосив війну спекулянтам

Соркін упевнений, що найближчим часом сплеск попиту на інвалюту ослабне

Нацбанк оголосив війну спекулянтам
Игорь Соркин

Немає підстав вважати, що дестабілізація валютного ринку може бути тривалим трендом.

Про це на брифінгу заявив голова Національного банку України Ігор Соркін.

За словами банкіра, НБУ, проте, вирішив вжити кілька регуляторних заходів, спрямованих на нормалізацію ситуації. "Загалом ми впевнені, що найближчим часом короткостроковий сплеск попиту на інвалюту ослабне, ринок почне працювати у вужчому коридорі курсових коливань. Як скоро це відбудеться, залежить, зокрема, від наших з вами спільних дій", - сказав він.

За словами Соркіна, "всі учасники ринку: Нацбанк, комерційні банки, кредитори і вкладники банків - перебувають на одному полі і зацікавлені в стабільному фінансовому секторі".

"Ми вже переживали таку ситуацію, але завжди знаходили вихід. Думаю, що і сьогоднішня ситуація - не виняток. Надмірно гостра реакція на події, валютний ажіотаж - усе це на руку лише спекулянтам. У такій ситуації виграють тільки вони, не варто піддаватися їхньому впливу. Тим паче, що відтепер НБУ посилює моніторинг і контроль за динамікою ринку для скорочення спекулятивних операцій", - повідомив глава Нацбанку.

"Введені від сьогодні регуляторні тимчасові правила покликані стабілізувати ринок", - акцентував він.

"Перш за все, ці правила спрямовані на посилення прозорості міжбанківських операцій юросіб. І вже зараз відчувається позитивний ефект від цих правил. У разі поліпшення ситуації ці тимчасові норми будуть скасовані. Як і завжди, НБУ залишається активним оператором валютного ринку для виконання своєї основної функції", - наголосив Соркін.

Згідно з його оцінкою, за останні роки банківська система України накопичила достатній досвід і запас міцності, а НБУ має весь інструментарій для врегулювання короткострокової ринкової нестабільності.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram