ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін використовує банки для фінансування своїх боргів, - думка

Урядові папери становлять 70% загального банківського портфелю

Кабмін використовує банки для фінансування своїх боргів, - думка
Фото: obozrevatel.com

Український кредитно-банківський союз вважає, що уряд занадто захопився стимулюванням банків до придбання облігацій внутрішньої держпозики.

"Штучне створення державою привабливих умов купівлі ОВДП, прибутковість яких понад 13% у гривнях і майже 8% в доларах, перетворює банки на інструмент погашення урядових боргів і позбавляє економіку кредитних ресурсів. Порівняно з початком 2008 року вкладення банків у цінні папери збільшилися в 4,5 разу, що істотно випереджає приріст обсягів довгострокового кредитування суб'єктів господарювання за той же період (лише в 1,9 разу)", - йдеться в повідомленні союзу.

Частка придбаних банками ОВДП в загальному портфелі цінних паперів банків вже перевищує 70%. Лише за 11 місяців 2013 року Мінфін залучив банки до фінансування дефіциту держбюджету через продаж їм ОВДП на суму близько 92 млрд грн. Така сама політика продовжується і цьогоріч.

"Замість пошуку довгострокових фінансових ресурсів для кредитування бізнесу уряд змушує банківську систему працювати на покриття бюджетного дефіциту", - вважають в УКБС.

Нагадаємо, Мінфін практично щотижня проводить аукціони з продажу ОВДП для фінансування потреб бюджету. Станом на 21 січня загальний обсяг ОВДП в обігу становить 253,5 млрд грн, з них у портфелі банків - 79 млрд, у портфелі НБУ - 149,5 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram