ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія частково націоналізує нафтовий сектор, - думка

Активність розвідника Ігоря Сечина в бізнесі насторожує іноземців.

Росія частково націоналізує нафтовий сектор, - думка
Фото: EPA/UPG

Заява "Роснафти", головою якої є відставний розвідник Ігор Сечин, про купівлю британської частки ТНК-ВР викликає занепокоєння іноземних інвесторів. Про це пише The New York Times. Саме призначення Сечина президентом "Роснафти" говорить про бажання Росії частково націоналізувати нафтовий сектор, пише видання з посиланням на доповідь інвестбанку "Ренесанс Капітал".

"Сечин, президент "Роснафти" і довірена людина президента Путіна, - колишній співробітник військової розвідки, ніяково себе почуває перед телекамерами, і безвість його довгий час влаштовувала", - пояснює журналіст видання Ендрю Крамер.

Ігор Сечин - соратник президента Росії Володимира Путіна, колишній розвідник і тепер президент нафтової компанії "Роснафта". Якщо він придбає британську частку в ТНК-ВР, то Путін зміцнить контроль над паливно-енергетичними активами. Судячи з дій Сечина, в нафтогазовій сфері Кремль налаштований співпрацювати з західними компаніями, але хоче контролювати активи.

Продаж частки BP можливий, найімовірніше, через 3 місяці. "Додатково заплутують справу звинувачення в шахрайстві, які спливли в лондонському суді. Колишній директор з логістики ТНК-BP звинувачує акціонера і керуючого ТНК-BP Германа Хана в тому, що останній давав російським чиновникам під виглядом субпідрядів хабарі, що обчислюються сотнями мільйонів доларів. Юристи ТНК-BP заперечують звинувачення, називаючи їх безпідставними", - пише автор, посилаючись на Bloomberg News.

Сечин, що стоїть однією ногою в світі спецслужб, а іншою - в бізнесі, вбачається найкращою людиною для великої реорганізації нафтової промисловості, вважає автор публікації.

"Для закордонних інвесторів Сечин - фігура суперечлива, хоча подейкують, що в неформальній атмосфері він набагато більш комунікабельний і розкутий, ніж на публічних заходах", - говориться в статті. Глава Hermitage Capital Уїльям Браудер стверджує, що це Сечин підстроїв його вигнання з Росії, оголосивши його загрозою для національної безпеки.

Як би там не було, придбання частки в ТНК-BP піднесе Сечина в лави найвпливовіших у світі нафтовиків, констатує журналіст.

Нагадаємо, нещодавно Путін оголосив про розпродаж російських надр.

Переклад - ИноПресса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram