ГоловнаЕкономікаБізнес

Приватизація "Тернопільобленерго" опинилася під загрозою зриву

Конфлікт акціонерів зриває плани держави.

Приватизація "Тернопільобленерго" опинилася під загрозою зриву

Акціонери "Тернопільобленерго", що володіють спільно більш ніж 60% акцій підприємства, не змогли провести збори, через що приватизація енергокомпанії може не відбутися, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У Фонді держмайна повідомили, що вчора представники відомства не змогли взяти участь у зборах акціонерів "Тернопільобленерго". "Посадові особи компанії відмовилися реєструвати учасників зборів і не допустили представників акціонерів на територію підприємства", - повідомив представник Фонду на умовах анонімності.

Збори акціонерів проводили напередодні приватизації обленерго, і на них мали б вирішити питання, необхідні для успішного продажу активу, - про покриття збитків, отриманих у 2000-2010 роках, переведення акцій із документарної в бездокументарну форму та про зміну керівництва.

Компанію мали приватизувати в квітні-травні, згідно з планом продажів, затвердженим у серпні 2011 року. "Тепер продаж, радше за все, не відбудеться", - кажуть у Фонді.

ВАТ "Тернопільобленерго" - монопольний постачальник електроенергії в Тернопільській області. 25% +1 акція володіє ФДМ, 25% -1 акція - НАК "Енергетична компанія України". Кіпрські компанії Larva Investments Limited і Bikontia Enterprises Limited, кінцевими бенефіціарами яких є Костянтин Григоришин та Ігор Коломойський, володіють 15,1% і 24,9% акцій. Іще 10% належить ТОВ "Фондова компанія "Меридіан" Костянтина Григоришина.

Нинішній менеджмент "Тернопільобленерго" було призначено ще 2001 року, коли співвласниками компанії були підприємці Григорій та Ігор Суркіси. Голова Наглядової ради компанії Олександр Сагура суміщає цю посаду з посадою гендиректора "Укренергоконсалтинг" (належить братам Суркісам).

"Юридично підприємство належить державі та нам, але керує ним менеджмент братів Суркісів", - говорить прес-секретар групи "Енергетичний стандарт" (управляє активами Григоришина) Андрій Бобровицький.

За його словами, саме через дії менеджерів з 2001 року не було жодного зібрання акціонерів компанії.

В умовах конфлікту між власниками активу успішний продаж неможливий, говорить старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Нагадаємо, в квітні минулого року Кабінет Міністрів затвердив перелік енергокомпаній, які підлягають продажу. До нього включено і 25,99% "Тернопільобленерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram