ГоловнаЕкономікаДержава

Рудьковського запідозрили в рейдерстві

Навколо компанії "Нафтогазвидобування", одного з найбільших газовидобувних підприємств країни, розгорається рейдерський скандал за участю колишнього міністра транспорту Миколи Рудьковського.

Рудьковського запідозрили в рейдерстві
Фото: dosye.com.ua

Як відомо, на початку лютого зник директор "Нафтогазвидобування" Олег Семінський, який багато років очолював компанію.

За даними деяких свідків, його викрали невідомі люди, проте до сьогодні ніхто не висунув вимоги про викуп. Понад те, правоохоронні органи вже відкрили кримінальну справу за статтею "умисне вбивство".

Протягом місяця сім'я топ-менеджера і колектив "Нафтогазвидобування" не знали, що й думати: що трапилося, чому і чи є надія, що Семінський живий. Наприкінці березня з'явилися підозри, що зникнення Семінського - перший крок у багатоходівці спроби
рейдерського захоплення підприємства.

"З'являється судовий позов до компанії з великою сумою (тут - 66,6 млн гривень), який фактично паралізує роботу підприємства, тому що в позовній заяві є ще й арешт майна, арешт рахунків. Фактично йде паралізація підприємства", - пояснює "схему" захоплення директор Антирейдерського союзу підприємців Андрій Семидідько.

Він зазначає, що з компанією, яка залишилася без директора, позивається ТОВ "Укрземресурс", яке нібито пов'язане з Рудьковським. "Особливу увагу слід привернути до того, що і позивач (тобто і підприємство "Укрземресурс"), який подав судовий позов, і "Нафтогазвидобування", підприємство, яке відповідає за позовом, є пов'язаними компаніями в особі Миколи Рудьковського, колишнього міністра транспорту. І там, і там, за інформацією ЗМІ, він є бенефіціаром. Тобто в обох цих компаніях він контролює певні корпоративні права. Виникає питання - для чого? Чому власник одного підприємства намагається стягнути гроші з іншого свого ж підприємства?" - каже Семидідько.

Експерт упевнений у тому, що судові розгляди такого типу є однозначним "симптомом" рейдерського захоплення. "Очевидно, що все це робиться з метою подальшого перехоплення управління, подальшого відчуження майна та подальшого збільшення власної частки в корпоративному капіталі", - пояснює фахівець із протидії рейдерству.

Той факт, що "Нафтогазвидобування" при цьому залишається фактично в обезголовленому стані у зв'язку з таємничим зникненням директора, ще більше погіршує ситуацію.

"Такі дії можна охарактеризувати не тільки як рейдерство, а й як кримінальний злочин. Вони призведуть до паралізації роботи компанії, що значно спростить її захоплення", - упевнений Семидідько.

Водночас експерт не втрачає надії на те, що реалізація всієї цієї заплутаної схеми не зможе дати рейдерам бажаного. "У цій ситуації можливі спроби Рудьковського залучити або адміністративний ресурс, або ж інвесторів, або ж фінансово-промислові групи - тобто спроби якось залучити на свій бік якогось сильного гравця - для цього гравця буде втратою іміджу. Тому що увійти в конфлікт, у якому є зникнення людини і через це зникнення людини порушено кримінальну справу за статтею "умисне вбивство", - це удар по власній репутації. Тобто такі спроби Рудьковського не матимуть продовження - я думаю, що в нашій країні, та й за кордоном жодна серйозна людина не піде у конфлікт, який настільки погано пахне", - підкреслює Семидідько.

Нагадаємо, наприкінці лютого
МВС оголосило голову "Нафтогазвидобування" Семінського зниклим безвісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram