ГоловнаКультура

У Луцьку в Музеї Корсаків презентували найбільшу картину у світі

Роботу внесли у список національних рекордів в категорії "мистецтво".

У Луцьку в Музеї Корсаків презентували найбільшу картину у світі
презентація картини "Космогонія"
Фото: Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття виставки "Космогонія" під час якої презентували картину, яка стала найбільшим світовим живописом на полотні. 

Про це йдеться на Facebook-сторінці Музею сучасного українського мистецтва Корсаків.

Картина "Космогонія" складається з понад 500 частин та 9 фрагментів. Її площа сягає понад 2 тисячі квадратних метрів.

"Для "Космогонії" у музеї виділили нову залу площею 5 тисяч квадратних метрів. Під час творчої роботи одночасно у її стінах відбувався виробничий процес, який став частиною артпроєкту", — ідеться у повідомленні.

Роботу назвали "Космогонія", що з грецької означає "народження". Вона складається з понад 600 окремих фрагментів, які є самостійними артоб'єктами. За словами автора та куратора проєкту Віктора Корсака, це діалог із глядачем на тему: "Де все взялося, де взялися ми та що з нами буде?".

Художник родом з Горлівки Донецької області Петро Антип працював над картиною протягом двох років та використав понад 2 тонни фарби.

У музеї додають, інтегруючи велику кількість сучасних мистецьких напрямів, "Космогонія" показує взаємодію добра і зла у часопросторі через призму трьох світоглядів: філософського, релігійного та міфологічного.

Концепцію взаємодії світла з темрявою Віктор Корсак розкрив у своєму філософському трактаті "Космогонія добра та зла, або Про що не знав Заратустра". До книги увійшли розділи про духовний розвиток людини, безсмертя, архетипи, боротьбу цивілізацій з хаосом, роль мистецтва у гармонізації безладу.

"У багатьох релігіях мовиться, що те, що Боже – це добро, а все, що не Боже – зло. Міфи кажуть, що злом є хаос. Ми звернулися до законів динаміки. Один з них доводить, що хаос не потребує жодних зусиль чи енергії, щоб зростати. Коли ми глибше досліджували це питання, виявилося, що всі наші зусилля, щоб зупинити цей хаос, це якраз і є добро", – сказав Віктор Корсак.

У тематичних фрагментах, які ілюструють шлях від створення Всесвіту до його майбутнього, Петро Антип поєднав безліч релігійних мотивів та міфів різних країн.

"Тут присутня рівновага. Є питання: навіщо народилася людина, куди вона йде, що її чекає. Це пояснюють релігії та міфи, та я дивлюся на картину з оптимізмом", – зазначив художник.

Під час відкриття "Космогонії" представник Національного реєстру рекордів України офіційно засвідчив встановлення Національного рекорду – "Найбільша площа картини. Проєкт Космогонія". 

Вона становить 2086,5 квадратних метрів.

Автори проєкту зазначили, що картину планують показувати за кордоном. Для цього створюють зменшені репліки твору. Щодо можливого продажу картини та її вартості у порівняння навели попередній світовий рекорд британця Саши Джафрі. Його картину на 1 600 метрів продали за 67 мільйонів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram