ГоловнаКультура

Великі українські музеї проведуть програму підтримки для регіональних закладів культури

Участь візьмуть Мистецький арсенал, фонд ІЗОЛЯЦІЯ, Харківський літмузей, OFAM.

Великі українські музеї проведуть програму підтримки для регіональних закладів культури
Фото: ФПСУ

Фонд «Партнерство задля стійкості України» (ФПСУ) започаткував програму підтримки та розвитку “Спадщина: простір для роботи”, в межах якої сталі музеї та культурні центри ділитимуться досвідом з регіональними закладами культури. 

До 3 березня музеї, бібліотеки, культурні центри, громадські організації з регіонів, де працює ФПСУ (Чернігівська, Київська, Сумська, Харківська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська області; Херсонська, Миколаївська, Донецька, Луганська області, в тому числі переміщені організації незалежно від місця теперішнього перебування в Україні), можуть подати заявку на участь у програмі. 

Обрані 30 організацій зможуть взяти участь у серії лекцій та дискусій з аналізом викликів воєнного часу та практичних рішень; матимуть можливість опрацювати ідеї своїх проєктів та отримати фахові рекомендації від лекторів та тренерів. В результаті команда експертів з партнерських інституцій відбере до 12-ти проєктів, які отримають менторську підтримку та фінансування в розмірі від 150 до 500 тис. грн. (кошти на реалізацію будуть надані в матеріальній або грошовій формі залежно від спроможності та юридичної форми організації).

Інституції, що ділитимуться досвідом та нададуть менторську підтримку – Мистецький арсенал, фонд ІЗОЛЯЦІЯ, Харківський літературний музей, Одеський національний художній музей.

Фокусні теми програми – робота з ідентичністю, переосмислення місцевих культурних ресурсів, інтерпретація природної та культурної спадщини, деколонізаційні процеси, практики меморіалізації, економіка культури, залучення вразливих груп, робота з травматичними та дискусійними темами.

Тренінги відбудуться у змішаному форматі (онлайн та офлайн у Києві) протягом березня-квітня 2024; час для реалізації проєктів — травень-липень 2024. Програма завершиться підсумковою конференцією в Києві на початку серпня.

Про Фонд «Партнерство задля стійкості України» (ФПСУ):

  • спільна донорська програма уряду України та урядів країн-партнерів;
  • фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції;
  • реалізує проєкти спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії;
  • першочергово працює на деокупованих і прифронтових територіях.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram