ГоловнаКультура

У паризькій Сінематеці почалася ретроспектива Кіри Муратової

Покази організовує Український інститут і Центр Довженка.

У паризькій Сінематеці почалася ретроспектива Кіри Муратової
Фото: odessa.net.ua

У Французькій синематеці в Парижі стартувала повна ретроспектива фільмів Кіри Муратової.

Як повідомляють організатори, у програмі ретроспективи - 16 фільмів, серед яких - "Короткі зустрічі", "Довгі проводи", "Астенічний синдром" та інші.

Фільми Муратової представлять її близькі друзі і колеги: актор Георгій Делієв, актриса Наталія Бузько, продюсер Олег Кохан, а також художник, співавтор сценаріїв деяких її фільмів і чоловік Муратової Євгеній Голубенко.

"Цей рік можна назвати знаковим для Муратової у Франції - в липні на кінофестивалі в Ла-Рошелі ми провели спеціальну програму її показів, - розповідає гендиректор Українського інституту Володимир Шейко. – Усі ці події супроводжуються професійними дискусіями і глядацькими обговореннями. Сподіваюся, це стане поштовхом до переосмислення складної ідентичності режисерки і значення її творчості як в Україні, так і в міжнародному контексті". Відзначають, що після ретроспективи в Україну повернеться комедійний фільм Муратової "Чутливий міліціонер", знятий в українсько-французькій копродукції в 1992 році. Фільм зберігався в колекції паризької Сінематеки. Усі фільми Муратової, зняті в радянський період, реставровані Центром Довженка, розповідає його гендиректор Іван Козленко. "Муратова стала найбільш затребуваним українським режисером у світі - в Довженко-центр щорічно надходять десятки запитів на покази, інтерес до її творчості зараз більший, ніж до творчості Олександра Довженка". Після ретроспективи в Сінематеці п'ять фільмів Муратової вийдуть у прокат у французьких кінотеатрах. А "Чутливого міліціонера" обіцяють показати українським глядачам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram