ГоловнаКультура

У центрі Братислави встановлять пам'ятник Тарасу Шевченку

Також Словаччина виділить будинок для українського культурного центру.

У центрі Братислави встановлять пам'ятник Тарасу Шевченку
Бюст Шевченко в Братиславе
Фото: kobzar.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман домовився з прем'єр-міністром Словаччини Петером Пеллегріні про те, що Словаччина надасть приміщення для українського культурного центру і встановить пам'ятник Тарасу Шевченку в центрі Братислави. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Політики домовилися про це під час переговорів у Словаччині.

Під час зустрічі з українською діаспорою в Словаччині Гройсман повідомив про результати переговорів з прем'єр-міністром Пеллегріні, зокрема він розповів про зазначені домовленостях.

У Братиславі вже встановлено бюст Тараса Шевченка, тепер там буде і пам'ятник.

Згідно з даними прес-служби Кабміну, зараз у Словаччині проживає близько 8 тис. етнічних українців - вихідців із Центральної і Західної України. Найбільш численною і представницькою організацією іноземних українців у Словаччині є Спілка русинів-українців.

Крім того, працює Спілка українських письменників Словаччини, є 7 середніх навчальних закладів з вивченням української мови та літератури, в тому числі Об'єднана школа-гімназія ім. Т.Шевченка в місті Пряшів з українською мовою навчання, працюють кілька народних ансамблів, друкуються кілька газет і є своя радіостанція.

«У нас є спеціальна програма підтримки іноземних українців. Її обсяг фінансування становить 100 млн грн. Ми велика країна, і в нас є багато речей, які слід розвивати - і в політиці, і в економіці, і в культурі. Для мене це не просто слова», - підкреслив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, сьогодні, 16 квітня, під час переговорів прем'єр-міністрів Словаччини і України було досягнуто домовленостей про збільшення терміну перебування в рамках малого прикордонного руху. Замість 30 днів українці тепер зможуть перебувати у Словаччині до 90 днів без виїзду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram