Новий етап децентралізації: де взяти гроші громадам

Уряд анонсував новий етап децентралізації в Україні. Для успішного розвитку громадам потрібні сталі власні джерела доходів. Одним з таких джерел може й повинна стати земля. А найбільше коштів від неї можна отримати саме на конкурентних електронних аукціонах.

Фото: Pozgalev.ru

Децентралізація: другий етап

Уряд завершив перший етап децентралізації, що привело до значного зростання місцевих бюджетів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що у 2019 році розпочинається наступний етап реформи.

Зокрема, буде створено систему нового адміністративно-територіального устрою. Важливо, що передбачено закріплення реформи місцевого самоврядування у Конституції України, що гарантуватиме недоторканість змін.

Для закріплення справжньої спроможності громад, окрім нормативно-правових актів є ще одна важлива підстава. Громади мають бути спроможними. Тобто мати власні джерела наповнення бюджету, що зменшать їх залежність від субвенцій згори. Й найважливішим таким джерелом, поряд з податками, зборами та акцизами, є земля. Можливість розпоряджатися нею, здаючи в оренду. А в перспективі – й продаючи.

Саме це закріпить фінансову стійкість громад.

Передача землі громадам

22 грудня 2018 року завершився розпочатий Кабінетом Міністрів України у лютому минулого року процес передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, які були утворені до 2018 року.

Це був складний та тривалий процес. Адже передачі земель у власність громад передував їх детальний аудит. Тепер всі землі мають кадастрові номери, внесені в Державний земельний кадастр. Це дозволяє громадам вільно обирати спосіб використання ділянок.

В подальшому, другий етап децентралізації передбачає впровадження контрольних функцій стосовно розпорядження цими землями. Це потрібно для унеможливлення ризику неефективного розпорядження ділянками.

Всього у 2018 році у власність 650 ОТГ було передано понад 1,5 млн га сільгоспземель.

Та це не закінчення процесу. Передача державних сільгоспземель у комунальну власність об’єднаних територіальних громад продовжиться у 2019 році для тих 185 ОТГ, які об’єдналися у 2018 році. У Державному бюджеті закладено кошти на проведення інвентаризації цих земель, тож усі процедури із оформлення ділянок перед передачею ОТГ будуть здійснюватися за рахунок бюджету.

Як отримати від землі якнайбільший прибуток?

ОТГ – не колгосп. Тобто самостійно займатися сільськогосподарською діяльністю не може. Цим повинні займатися спеціалізовані підприємства. На першому етапі – на правах оренди, в майбутньому – на правах власності.

Тож яким чином отримати найкращу ціну на ці 1,5 млн га сільгоспземель? Найкращу ціну, як демонструє практика, дають електронні аукціони.

У жовтні 2018 року OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) провів перші електронні земельні торги. Аграрії високо оцінили їх зручність та переваги.

Головна – величезний обсяг потенційних покупців. Зараз в системі зареєстровано 56677 користувачів.

Важлива також відсутність необхідності в мандрівках. Можна взяти участь, не виходячи з офісу.

Окрім того, зручна автоматичність. Адже система сама визначає переможця й формує відповідний Акт.

В результаті, на торгах була значна конкуренція. До продажу на спеціальному майданчику пропонуються права оренди на ділянки в усіх областях України.

Цікаво, що в наслідок великої конкуренції, середній стартовий розмір річної орендної плати по виставлених ділянках набагато перевищує нормативну грошову оцінку (НГО).

Так, на OpenMarketLand 15 січня відбулися надуспішні торги. Продали одразу 6 лотів загальною вартістю 597 847 грн. Загальна стартова сума лотів склала 84 746 грн.

У ТОП-3 найдорожчих лотів увійшли ділянки в Кіровоградській області. Найдорожчим лотом стали права оренди на земельну ділянку, що знаходиться у Кіровоградській області, Компаніївському районі Лозуватської селищної ради. Лот продано за 145 176 грн.

Додатково для місцевих бюджетів зароблено 513 101 грн.

Усього в рамках пілотного проекту на майданчику OpenMarketLand вже проведено 208 успішних аукціонів на 19,5 млн грн. А загальна стартова сума продажу – 8,3 млн грн. Тобто додатково зароблено для місцевих бюджетів – 11,1 млн грн.

Й ОТГ вже починають розуміти переваги системи. Так, Білозерська ОТГ Черкаської області першою в Україні розпочала продаж прав оренди на землю через електронний аукціон. 16 січня 2019 року відбулось підписання договору про реалізацію прав оренди сільськогосподарських земель на електронному майданчику OpenMarketLand між ДП “СЕТАМ” Білозерською Об’єднаною Територіальною Громадою Черкаської області.

«Ми ж вважаємо себе передовою ОТГ у Черкаській області, тому для нас дуже цікавим є цей напрямок співпраці новітніх рішень у сфері земельних відносин і поповнення бюджету громади», - сказав голова Білозерської Об’єднаної Територіальної Громади Володимир Міцук.

Тож саме продаж прав оренди стане важливим фактором посилення фінансової спроможності громад й стане підвалиною успіху децентралізації.

Віктор Вишньов Віктор Вишньов , Директор Державного підприємства СЕТАМ (OpenMarket)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram