Роботодавці не отримали жодної гривні на створення спеціальних робочих місць для осіб з інвалідністю

Роботодавці мають виділяти 4% робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. За невиконання нормативу їм можуть загрожувати штрафні санкції. Гроші, які надходять від сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу, направляються Фондом соціального захисту інвалідів, в тому числі, на сприяння працевлаштування та зайнятість осіб з інвалідністю.

Однак, у 2016 та 2017 роках Фонд соціального захисту інвалідів не надав жодної гривні роботодавцям на створення спеціальних робочих місць для осіб з інвалідністю, а також на технічне оснащення діючих робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, тобто дообладнання.

Також Фонд соціального захисту інвалідів у 2017 році не надав жодної гривні роботодавцям для створення на робочому місці працівника з інвалідністю належних санітарно-гігієнічних, виробничих та технічних умов згідно з індивідуальною програмою реабілітації При цьому у 2016 році Фонд надав на ці потреби аж 11 113 944 гривень.

Водночас, демонструється позитивна динаміка росту фінансування заходів з технічного переоснащення виробництва з метою створення додаткових робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Так, у 2016 році такі заходи були профінансовано Фондом соціального захисту інвалідів у розмірі 2 697 430 гривень, а у 2017 році у розмірі 4 349 800 гривень, що на 63% більше попереднього року.

Інформаційний матеріал був підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Зміст цієї статті є виключною відповідальністю Правозахисної організації «Права людини» і необов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Проект «Право на працю» Проект «Право на працю» , Проект Правозахисної організації «Права людини»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram